Брайън Кранстън

Далтън Тръмбо е един от непримиримите хора с талант, за които е нужно да бъдат правени филми. Сценарист с изключителни заслуги за успеха на много филми в Холивуд, Тръмбо е изправен пред парламентарната комисия за антиамериканска дейност (вдъхновена, но не и ръководена от печално известния Джоузеф Макарти, която „разследва” най-вече холивудската индустрия; за сведение тази комисия „действа” в продължение на 29 години!), където той отказва да дава каквато и да било информация и през 1950 попада в затвора за дръзкото си поведение.

Впоследствие, подобно на стотици свои колеги – сценаристи, актьори, режисьори – получава забрана да работи на територията на Съединените Щати. Това не му пречи да напише от Мексико сценариите за „Gun Crazy” (1950), „The Brave One! (1956 – отличен с Оскар!), Изход” (1960) и „Спартак” (1960), и посмъртно през 1992 година да получи своя Оскар за „Римска ваканция”(1953).

Именно в кожата на този творец ще влезе актьорът Брайън Кранстън, когото феновете добре познават, но и успешно преоткриват в убер-хипер-популярния и изключително добър сериал „Breaking Bad”. Сценарист на подготвяния биографичен филм „Trumbo” ще бъде Джон Макнамара, по биографичната книга на Брус Кук; продукцията ще стартира през 2014 година,  но името на режисьора ни кара да свиваме скептично вежди – Джей Роуч, с неговите Остин-Пауър-забежки, „Запознай се с нашите… и вашите”-истории някак не ни се връзва със сериозната тематика, описана по-горе.

В опит да се отърсим от скептицизма ви предлагаме трейлър на документалния филм от 2007 година, посветен на Далтън Тръмбо.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *