Бен Уийтли – екранизация на „High Rise”

Споделяли сме неизменно желанието да видим подобаващо филмите на Бен Уийтли на екран у нас, но за момента ни остава само утехата, че той предвижда и нови „творчески планове” за бъдещето, та белким нещо ни огрее. Както щеше да бъде проект на Винченцо Натали или Дейвид Кроненбърг, така екранизацията на романа на Джей Джи Балард „High Rise” вече е отговорност на Уийтли. И още по-важното е, че началото на снимките са планирани за (началото на) 2014 година, в Обединеното Кралство.

Мрачната, шантава история за жестока класова война, която връща законите на джунглата в луксозна жилищна кооперация, май много ще подхожда на натюрела на режисьора. Партита с шик коктейли се израждат в нападения срещу „враждебни” етажи, а модерните асансьори се превръщат в истински бойни полета – звучи повече от предизвикателно.

„Обичам работата на Балард”, споделя Уийтли. „Работата по този проект започна от поглед към библиотеката ми, който се спря върху книгата с мисъл „би се получил един страхотен филм”. След това проверих кой държи правата върху книгата, оказа се Джеръми (Томас), който е работил по едни от най-любимите ми филми. Нужни ми бяха няколко срещи, за да се „преборя” с пишещата машина, която е в неговия офис от времето на „Голия обяд”.

Уийтли обещава „оргия на разрушението” и праведно следване на романа от 1975 година. Ейми Джъмп, сътрудник на режисьора в продължение на години, ще се погрижи за сценария. Дългогодишният приятел на Балард – Джеръми Томас, който продуцира филми от 1976 година (между които „Последният император” и „Кон-Тики”), от десетки години се опитва да реализира този проект. След като авторът на романа си отиде от света през 2009 година, цяло чудо е, че екранизацията на „High Rise” е на път да се случи – този път наистина. Бъдете сигурни, че ще ви информираме своевременно за новини.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *