Един независим и очаквано – нестандартен документален филм не е получил очакваната добра оценка на фестивала Сънданс, но пък звучи любопитно и ще тръгне на екран в Щатите от 6 септември. „99% – The Occupy Wall Street Collaborative Film” включва визуален материал от над 100 (сто!) кинаджии/хора с камери, които са документирали спонтанното гражданско недоволство, довело до окупирането на Долен Манхатън през 2011 година.

Вижте трейлъра:

Не изглежда никак зле! И определено след време ще бъде разглеждан като ценен материал, отразяващ усещането за епохата – пропита с желание за промяна, за разрушаване на йерархичните модели, за създаване на експериментални структури за взимане на решения от всички участващи в движението. Множеството камери улавят безброй гледни точки – активисти, експерти, обикновени хора, и с помощта на режисьорите Арън Айтис, Одри Иуъл, Лушън Рийд и Нина Кристич хилядите часове заснет материал се превръща в мозайка-портрет на времето.

Този експеримент по нещо напомня продуцирания от Ридли Скот и режисиран от Кевин Макдоналд „Live In A Day”, който имаше за цел да „улови” за бъдещите поколения един ден от живота на човечеството – 24 юли 2010 година. Сега се подсещаме, че подобен експеримент може да се направи и с продължаващите два месеца протести на наша, родна почва – но ще е нужна голяма творческа самоотверженост и жертвоготовност, АКО някой се захване да „обобщава” видеоматериалите, колекционирани от стотиците протестиращи само в София, които снимат буквално… ежедневно.

99% – The Occupy Wall Street Collaborative Film” определено е кинодело, от който може да се почерпи информация и know-how – и не само заради това сме си пожелали да го видим у нас на голям екран.

99% - The Occupy Wall Street Collaborative Film

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *