Въпреки че имаме повече новини, посветени на филми, които ни дразнят и в червата, и въпреки че до излизането на първия трейлър бяхме позабравили за съществуването на проекта, „Captain Phillips” е едно от заглавията с премиера до края на календарната година, които очакваме с огромен интерес.

Captain Phillips” разказва вдъхновената от действителни събития история на капитан Ричард Филипс, който през 2009-та година, в опит да спаси екипажа си, се оставя да бъде взет за заложник от сомалийски пирати, които превземат кораба му. Причините за интереса ни обаче са не толкова в историята (която не че не е любопитна, даже напротив, просто никога не е била сред тези, които бихме искали да видим на кино), колкото в ангажимента на Пол Грийнграс и Том Ханкс.

Въпреки че те са ни длъжници заради последните си филми, Грийнграс и Ханкс са двама от най-талантливите творци в съответните си области и от тях очакваме доста. А съдейки по най-новия трейлър на „Captain Phillips”, високите ни очаквания не са неоправдани. Вижте.

http://www.youtube.com/watch?v=BA6ri9Ip-Ws

Честно казано, изглежда ни чудесно. Много се радваме, че няма да видим просто някакъв екшън за завземането на танкер и да се сблъскаме с едностранчиво представения самопожертвователен героизъм на капитан Филипс, а ще видим и другата гледна точка, която по всичко изглежда, няма да е украсена в чисто черни краски.

Грийнграс използва същия подход и към терористите в любимия ни „Полет 93” (без да ги реабилитира по някакъв начин или нещо подобно), а тук очакваме той да е развит в много по-голяма степен, първо, защото историята го позволява и второ, защото (от известна гледна точка) мотивите зад действията на сомалийските пирати са доста по-приемливи и разбираеми.

Като бонус вижте и два официални постера на филма.

Captain Phillips - плакат

Captain Phillips - плакат

Режисьор на „Captain Phillips” е Пол Грийнграс, а в ролите са Том Ханкс, Катлийн Кийнър, Макс Мартини, Иул Васкес, Крис Мълки, Кори Джонсън, Джон Магаро, Кристофър Стадулис и др.

Премиерата е 11 октомври 2013.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. В този втори трейлър – за разлика от холивудския първи – действително има загатване за някаква балансираност на гледната точка …и черните пирати може би са хора все пак,чиито действия са обусловени от някакви социални и други обстоятелства над които те нямат контрол … но какво да кажем за шибания плакат ? Как е възможно да има подобен плакат – нашият човек е cool and collected under the greatest threat imaginable – а зад него се вижда обезумелият поглед на някакъв черен дзвер …Браос на гениалния executive одобрил подобен publicity ….

    Като излезе този филм ще отида да го гледам с повишен интерес и внимание – защото съвсем наскоро видях всичко, което може би може да види човек по темата в датския филм Kapringen – A Hijacking…

    http://www.youtube.com/watch?v=V45txjDDu-4

    Няма да казвам нищо за превъзходните естетически качества и умопомрачителния съспенс на поредния отличен датски филм – рейтингът от 97% в ротънтоматос е абсолютно обективен….

    Това, което аз научих от него бе неочаквано за мен…На практика и отвлечени и отвличащи са в една съща ситуация – да са просто пионки в ръцете на съвсем други хора и сили, които всъщност взимат решения от които зависи дори и живота им … И едните и другите бяха „дошли на работа“ – и едните и другите бяха далеч от близките си …. и едните и другите искаха час по-скоро да си отидат у дома …

    Хубаво е да ги има и двата филма – разбира се – но егаси за каква разлика в категориите става дума все пак ….

    Когато веднага след Kapringen нарочно си пуснах трейлъра на Капитан Филипс – думите, че филмът е по действителна история звучаха комично и предизвикаха смях не сам в мен … и шумният трейлър в който Филипс явно ще направи не едно и две героични неща бе в много ярък контраст с мъчителното, напрегнато и реалистично разказване за изпитанието на което са поставени обикновени хора и от двете страни …..

    Ще си позволя да препоръчам да се видят и двата филма – защото това, което става с капитана в датския филм а много, много, много интересно на фона на това, което ще се опита да ни внуши Том Ханкс …

    Нека да го изчакаме все пак – ще съм супер щастлив – ако греша дори и малко за Капитан Филипс … Лондонският фестивал през октомври щял да тръгне с него … ще е супер да има някоя и друга изненада – въпреки привидно създадените стандартни очаквания …