Evil Dead

Editorial: Едно много кратко вмъкване – „Помощ от публиката” е новата ни рубрика, в която ще публикуваме ревюта (и всякакви други текстове) на наши читатели, които имат желание да помогнат с постигането на по-голямо разнообразие и гледни точки на сайта, като първото включване е от Лъчо и касае скорошния римейк на класиката „Злите мъртви”.

Ако и вие смятате, че имате какво да кажете и можете да го направите добре, ще ви очакваме.

––––

От Лъчо

След повече от 10 години спекулации, празни надежди, фалшиви изявления и обещания за продължение или римейк, Сам Рейми и Брус Кембъл най-после хванаха юздите здраво в ръце и с помощта на Феде Алварез инжектираха нов живот в поредицата за „Злите Мъртви“. Сигурно се питате дали чакането си е заслужавало и дали отсъствието на главния герой (Аш), както и това на Рейми като режисьор, са повлияли на крайния продукт? Отговорът – положително ДА!

Без да навлизам в много подробности и спойлери, накратко за историята: Група младежи отиват в отдалечена хижа в гората, за да помогнат на приятелката им да се пречисти от употребата на наркотици. Не след дълго се натъкват на Книгата на мъртвите, естествено прочитат пасаж от нея и касапницата започва. Сюжетът е почти същия като този от оригинала, но е хубаво, че е вложена доза свеж въздух с въпросното пречистване. Това е похват, на който аз лично не съм попадал в хорър-филм и ми беше интересно да видя как това се върза с цялата история, понеже пречистването се развива в две направления.

Като сме почнали да изреждаме плюсовете, не мога да не спомена актьорската игра. Няма нито един известен актьор, но като за хорър, всички се представиха блестящо. Учудвам се от себе си, че го казвам – наистина ако се загледате ще видите, че няма преигравания, няма сълзливи протяжни моменти – всичко е така, както трябва да бъде, което засилва малкото реализъм във филма. Останах приятно изненадан и от трансформацията на главната героиня (Миа). Много бързо я приех като женски еквивалент на Аш и присъствието й на екран беше страхотно! Друг факт, който не мога да подмина е умелото прехвърляне на главната от роля от Миа върху брат й и обратно. Свикнали сме в този тип филми винаги накрая да остава т.нар. survivor girl/guy, която/който да убие злодея с един замах, но тук е изключително интересна „борбата“ за този „удар“ между мъжа и жената, който ние не можем да предвидим до последно, благодарение на добре развитите герои.

Огромни адмирации за департамента по специалните ефекти. Сякаш цялата тежест и успеха на филма бяха стоварени върху техните рамене. Очакваше се те да ни поднесат солидна доза кървища и изненади – задача, която са изпълнили блестящо! Без да развалям удоволствието на зрителите само ще спомена, че ще станете свидетели на болезнени за гледане начини на изтезаване и разфасоване на човешкото тяло! Ако сте си мислели, че „Saw” е кървав, то почакайте да видите този! Не се шегувам – филма не е за хора със слаби сърца. Но въпреки това след толкова чакане за нещо страхотно аз не се погнусих, а изпитах една огромна доза удовлетворение, че доверието ми не е било предадено и, че в Холивуд все още са останали мъже с топки! Годините чакане създадоха огромно напрежение сред феновете, което в един момент стигна до неприязън. А когато Рейми и Алварез казаха, че в този римейк, няма да има никакво CGI, всички бяха на нокти до последно дали това е поредното фалшиво обещание.В крайна сметка 95% от gore-сцените са направени изцяло от практически ефекти, докато 5-те процента CGI са толкова малко, че почти не се забелязват. Тук е момента да се спомене, че въпреки грубите кадри е запазен хумора от старите филми на франчайза и често зрителите може да избухнат в смях от държанието на демона, което напомня, че основната цел на филма е да се забавляваме, а не да го взимаме насериозно!

Колкото повече продължа да говоря – толкова повече рискувам да ви отегча или да кажа нещо, което е по-добре да видите сами. За жалост „Злите Мъртви“ нямаше своята премиера по кината в България, а трябваше, защото тези 90 минути са истински подарък за хорър-феновете.

ПЛЮСОВЕ:
• Силен удар в жанра, който ще се помни с години напред!
• Нагледен урок по работа със специални ефекти и манипулиране на човешките емоции.
• Много добра актьорска игра, най-вече на Джейн Леви и Шайло Фернандез.
• Невероятно е как за 90 минути създателите са събрали толкова много неща.

МИНУСИ:
• Някои сцени са клиширани и предвидими.
• Може би филма щеше да спечели дори повече, ако сценаристите бяха сложили повече забавни реплики на демона.

П.С.
След надписите има кратка сцена, която е хубаво да се види! 😉

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *