Кланница 5” на Гийермо Дел Торо

Вече сме писали за готическия хорър „Crimson Peak” на Гийермо дел Торо, който доскоро беше просто един от десетките проекти, по които режисьорът работи, но вече е ясно е, че ще е следващият му кино-филм – след като официално приключи работа по рекламната кампания на „Pacific Rim”, Дел Торо ще се прехвърли към ТВ екранизацията на „The Strain”, по която се очаква да работи до края на годината, и веднага след това, някъде в началото на 2014 идва ред и на „Crimson Peak” с Чарли Хънам, Джесика Частейн, Ема Стоун и Бенедикт Къмбърбач.

Всичко това означава, че приблизително половин година преди началото на снимките на „Crimson Peak”, Дел Торо вече замисля следващия си проект с Къмбърбач – преди няколко дни обяви, че се надява да режисира актьора и в отдавна замисления, но вечно провалящ се „Франкенщайн”. Отлична новина, а и знаем, че Къмбърбач ще се справи, след като го гледахме в пиесата, поставена от Дани Бойл, в която с Джони Лий Милър си разменяха ролите на доктора и чудовището (благодарности на National Theatre Live, Британския съвет и Cinema City).

Но може би не си заслужава да се вълнуваме от толкова далечна възможност да видим „Франкенщайн” на Дел Торо, защото това определено е един от по-несигурните му проекти (подготвя се от 2008… поне), затова да обърнем поглед към следващата възможност, нищо че е почти толкова дългогодишна и почти толкова пъти отлагана. Става дума за екранизацията на „Кланица 5” на  Кърт Вонегът, за който Дел Торо е намерил абсолютно съвършения сценарист:

„С Чарли Кауфман говорихме около час и половина и измислихме идеалния начин да екранизираме книгата. Много ми хареса идеята Тралфамадорците да са „незаседнали” във времето и всичко да се случва едновременно. Това искам да направя. Студиото („Universal”) ще го направят, когато стане следващия ми филм, но как да поема отговорността, че ще е следващият ми филм, след като още няма сценарий? Чарли Кауфман е много скъп сценарист!”

За щастие после добавя едно „Ще го измисля”, което ни вдъхва малко повече доверие в шансовете на проекта. А трябва да признаем, че е изумителен проект. То за нас всяка идея на Дел Торо е изумителен проект, но с Кауфман като добавка и то по Вонегът, можем само да стискаме палци и да се надяваме, че няма да го достигне съдбата на „At The Mountains Of Madness”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Ааа пак си резнал светлето за Къмба-новина. 😀 Иначе ще е много яко да направят един як „Франки“ 🙂

  2. Ама, много любима книга… 🙂

    Въпреки че и аз чакам всяка следваща интерпретация на романа в случая съм малко притеснен. След като Къмби се справи блестящо и в двете роли (то и Милър не му отстъпваше), как ще се захване с подобен проект толкова скоро? След като вече си се изявил в дадена роля със силна режисура, как ще се отдадеш на другия режисор? Няма ли да в стремежа си да покажат нещо ново да се получи закърпена работа?

    Просто си разсъждавам… 😉

    И не мога да се сдържа:
    Нима, Създателю, съм искал
    от пръстта човек да ме изваеш,
    мигар аз самият съм те молил
    от мрака да ме извлечеш?
    Джон Милтън „Изгубеният рай“