„Врява и безумство” - следващ Фокнър за Франко

Джеймс Франко продължава с поредния си проект – неуморен и (както изглежда) все по-амбициран. Бил приключил с една идея за екранизация в края на юни, но пък не закъсня с избора на друго литературно произведение – „Врява и безумство” на Уилям Фокнър. Да се захванеш отново с един от най-значимите американски автори на 20 век, пък и да не те уплаши специфичният разказ в стил „поток на съзнанието” (който трудно може да бъде предаден на екран) – за това са нужни дързост и познания.

Историята на южняшката фамилия Компсън, проследена в три десетилетия през погледа на няколко действащи лица, би била кинопъзел, интересен за конструиране. Преди повече от половин век Мартин Рит режисира Юл Брюнер и Джоан Удуърд в екранизация по романа на Фокнър, което е прекрасен пример как няма „нефилмируеми” текстове. Пък и самият Франко доказа, че може да се справя с Фокнър – да не забравяме, само преди месец-два участва на фестивала в Кан с филма „As I Lay Dying”. Сценарият ще бъде работен заедно със съавтора по „предишния” Фокнър-експеримент (който май не беше приет с възхвали в Кан) Мат Рейгър. За момента могат да се споменат актьорски имена като Джон Хам (предвиждан за мистър Джейсън Компсън), братът на Джеймс – Дейв Франко  (обсъждан за Куентин Компсън), евентуално и Дани МакБрайд, пък и самият Джеймс. Надежди за начало на снимачен период се възлагат на есента.

А докато тече подготвителният период на новия проект, Франко ще трябва да отдели време за снимките на „Every Thing Will Be Fine” на Вим Вендерс през лятото в Монреал, както и на събирането на средства чрез фенмасата от почитатели – така наречения способ „crowdsourcing”, който работи особено ефективно в последните няколко години („Iron Sky” на Тимо Вуоренсола е подобен пример). Да не говорим, че напоследък нищо не сме чували за този проект а предстоят и адаптацията по Кормак Макарти „Child Of God” и филма „Bukowski”. Ние ще продължаваме да му стискаме палци на Джеймс, защото го харесваме и защото ни допада работохоличния му период. You’ll be informed…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *