БСП 2/ RED 2

Брус Уилис официално може да бъде отличен с приза „Цар на продълженията“ за 2013. След трагичния „Умирай трудно: Денят настъпи“ и поносимия „G.I. Joe: Ответен удар“, Уилис се завръща като Франк Моузес в „БСП 2“, който за мен лично е най-доброто му попадение за годината, защото солидна подкрепа му оказват останалите видни пенсионери в лицето на Джон Малкович и Хелън Мирън.

След успеха на оригиналния „БСП – Бесни Страшни Пенсии“ от 2010 съвсем логично по холивудските правила идва и неизбежното продължение, което е подчинено на формулата „повече от всичко“. Второто приключение на пенсионираните тайни агенти се вихри с по-голям размах и препуска из световните столици в търсене на оръжие за масово поразяване, което е останало скрито още от времето на Студената война.

В случая обаче престрелките и автомобилните гонки отново не са най-важното, а филмът се крепи на химията между чудесните актьори, които видимо се чувстват още по-удобно в своите екранни образи. Особено забавни са отношенията във влюбената двойка на Уилис и Мери Луиз Паркър, която е изправена пред дилемата дали да води най-обикновен живот в предградията или да се хвърли в дълбоките води на международния шпионаж, където рисковете са големи, но пък никога не е скучно.

Малкович отново е уникален в ролята на Марвин и предизвиква спонтанен смях с неизчерпаемите си гримаси и култови коментари по широк набор от теми. Мирън от своя страна продължава да сее смърт и унищожение в образа на Виктория. Няма как човек да не се усмихне широко, когато види как достолепната носителка на Оскар стреля от движеща се кола с два огромни патлака. Именно в тези епизоди е чара на поредицата и всички замесени добре го осъзнават.

БСП 2/ RED 2

Новите попълнения в звездния каст са сър Антъни Хопкинс, Катрин Зита-Джоунс и Дейвид Тюлис. Включването на Джоунс като бивша любима на Моузес е забавно попадение, което динамизира отношенията с настоящата му приятелка Сара (Паркър), която е готова на всичко, за да бъде полезна част от отбора.

Подобно на първата част и тук имаме няколко момента, които надскачат границите на физически възможното, но пък лековатия тон на филма ни кара да ги приемаме с усмивка. А и все пак не трябва да забравяме, че тази шпионска авантюра е базирана на едноименната комиксова поредица, което прави присъствието на фантасмагорични епизоди далеч по-лесно за асимилиране дори и от по-скептичните зрители.

Като цяло „БСП 2“ не предлага нищо ново, но със сигурност ще допадне на харесалите предшественика му от 2010, а защо не и на по-заклети киномани, които да се порадват на една плеяда сериозни актьори, които за разнообразие се забавляват като малки деца и доказват, че възрастта в никакъв случай не е порок.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Нямам нищо против филми, които са направени с намигване и си личи, че актьорите се забавляват, докато ги снимат. Сюжета понякога е на втора линия…

  2. Преди малко прочетох почти същото ревю в един вестник, но с автор Анитка. Помагате си май.