Z-та световна война

Z-та световна война е един от филмите, за които умишлено не исках да си създавам прекалено високи очаквания. Книгата на Макс Брукс, по която е създаден филмът, е силен и забележително реалистичен опит да се предаде хода на събитията при евентуален (зомби) апокалипсис: във всичките му социални, военни, икономически и гео-политически нюанси.

Многобройните и крайно разнородни елементи на книгата (ревю!), съчетани с липса на една единствена основна сюжетна линия и главни герои в нея са сбъдната мечта за запаления читател, но истински кошмар за филмиране и обединяване в гледаем пълнометражен филм. Когато към това добавим рискованото студийно начинание материал за зомбита да бъде филмиран с безпрецедентния за жанра бюджет от $200 000 000 при това в рамките на безкръвната категория PG13, изглеждаше почти невъзможно да се получи приемлив за феновете на книгата филм и същевременно подходящ за всякаква публика касов хит. Голямата (и приятна) изненада е, че въпреки всичко се е получило. Разбира се, не толкова добре, колкото би могло да бъде с такъв страхотен базисен материал, но определено е положително кино-изживяване.

Сюжетът (за добро или зло) е максимално опростен и обединен около създаден изцяло за целите на филма главен персонаж – бившият служител с опит във военни мисии на ООН Джери Лейн (в ролята: любимецът както на масовата публика, така и на киноманите Брад Пит). Едва успявайки да се спаси от заразения с шеметна бързина център на Филаделфия, Лейн е вербуван благодарение на качествата си, за да помогне в разследването на обстоятелствата около  т.нар “нулев пациент” и търсенето на евентуална ваксина, която да спре безпощадното разпространение на вируса. Оттам нататък героят на Пит следва “трохите”, които му подхвърлят, минавайки през няколко държави в опит да “свърже точките” и да остане жив достатъчно дълго време, за да намери евентуален лек и да се събере отново със семейството си. Простичка сюжетна линия, която обаче на моменти буквално те оставя без дъх благодарение на визуалния замах и динамиката, с които Марк Форстър е подходил към поверения му материал.

Доста добро визуално решение бяха началните надписи, съчетаващи документални кадри на хранещи, умиращи и настървени животни, които по-късно се оказаха свързани със страхотния монолог на д-р Андрю Фасбах (“Майката природа е сериен убиец – най-добрият от всички!”). Като цяло първата половина на филма редува по-клаустрофобични сцени в затворени пространства с впечатляващо заснети масови кадри, заредени с много динамика: забравете за бавните зомбита от класики като Зората на мъртвите на Джордж А. Ромеро или тези в актуалния сериал The Walking Dead: и Юсейн Болт би се затруднил с измъкването от заразените същества тук. Сцените “на терена” се съчетават с кадри от птичи поглед, които в комбинация създават чувство за безизходност. Хаосът е не просто откъслечен: мащабът на унищожението се разпростира светкавично поглъщайки цели градове: първо Филаделфия за “подгряване”, а след това Йерусалим. В Израел действието се развива с невероятна скорост и размах, познат ви донякъде от трейлъра, в който се вижда trademark кадърът с рояка от зомбирани тела, пълзящ бавно, но сигурно нагоре по защитната стена.

Z-та световна война

След всичката тази динамика обаче, пулсът на филма изведнъж рязко намалява до спокойна равномерна линия. Публична тайна е, че първоначално заснетият край не се е понравил много на зрителите при предварителни прожекции и цели 40 минути са били пренаписани и заснети наново. Финалният резултат е колкото в плюс, толкова и в ущърб на филма. Бавното темпо, граденето на напрежение, медицинският център и малката мисия в него със сигурност ще допаднат на любителите на жанра. Особено като добавим към това въвеждането на група от нови (макар и доста маргинални) персонажи, приятно изненадващи с присъствието на чудесни европейски актьори като Пиерфранческо Фавино или моя личен любимец от немското кино Мориц Блайбтрой (доста подходящ за лабораторни условия, както се вижда от участието му в немския филм Експериментът, вдъхновен от печално изестния Станфордски експеримент на Филип Зимбардо).

Като сегмент от цялостния филм обаче, тази част малко издиша от гледна точка на ритъм и натрупано напрежение. Масовите и изпълнени с действие сцени изведнъж много рязко отстъпват на стерилната изолираност на изследователския център и оставят леко чувство на разочаровани очаквания. В добавка с доста американския край, в крайна сметка потенциалът на филма никак не изглежда максимално изпълнен. Това обаче до голяма степен е отворено за промяна, защото ако се реализира замисълът на продуцентите да се заснемат още два филма, би било разбираемо краят на първата част от трилогията да забави ход, преди евентуално динамично развитие във втората част.

Надеждите за продължение зависят от боксофис представянето. Страхотното присъствие на Пит и името му сред списъка от продуценти със сигурност е маркетингов плюс за разпространението на филма и привличането на зрители, които по принцип не биха проявили интерес към жанра. Разбира се, малко странно е във филм за зомбита камерата срамежливо да страни от кръв дотолкова, че да не показва дори ампутирана ръка, пък какво остава за вътрешности. Така или иначе обаче, Z-та световна война е добра книга, именно защото се фокусира върху човешкото състояние и избори много повече отколкото върху купищата кръв и черва. В този смисъл, акцентът върху човешките отношения във филма беше важен елемент, на който доста се наблегна, макар и с цената на малко захаросан американски happyend. Или поне щастлив полу-край, имайки предвид финалните реплики “Това далеч не бе краят…”, обещаващи историята да продължи (най-вероятно не много щастливо).

Със сигурност има още безкрайно много материал в книгата, който да бъде използван занапред в евентуални продължения. Вече е заснета епичната битка в Москва, която така и не стига до екран с първия филм, но не е изключено да я видим вбъдеще (за мрачния, наситен и доста bleak оригинален финал можете да прочетете повече тук). Много от почитателите на книгата биха искали да видят и битката при Йонкърс, която обръща хода на войната в полза на зомбитата и прекършва арогантната вяра, че “това е само временно, това не може да се случи на нас”. Времето ще покаже дали ще видим на голям екран и тях. Дотогава, ако нямате прекомерно високи очаквания Z-та световна война може да ви предложи едно вълнуващо и визуално въздействащо приключение на ръба на зомбирания Армагедон.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 Comments

 1. Нямам търпение да обявите победителя. Естествено се надявам да съм аз 🙂

 2. Извинявам се, това се отнасяше за играта за книгата. Иначе филма ми изглежда обещаващ, въпреки странния избор на актрисата, която играе съпругата на героя на Брад Пит.

 3. Приятно присъствие има 🙂 И добре се вписваше в цялостната идея за сплотеното семейство, лично на мен ми хареса как се справи

 4. Под заглавието има опция „Видео“ и там се крие инструменталният мотив на Muse. 🙂

 5. Гледах го честно казано можеше малко по-добре да го направят, но все пак ми хареса.Мисля да си купя книгата тия дни за да добия по-голяма пълнота за историята.

 6. Книгата много си заслужава 🙂 Ако филмът е по-скоро ок, то тя със сигурност надхвърля средното равнище и е едно от най-добре написаните и даващи храна за размисъл заглавия в този жанр

 7. Прочетох книгата, за да съм подготвена за филма.
  Книгата започва добре, но от средата зацикля и става скучна. Макар да не е за зомбита, мога да препоръчам книгата „Денят на възраждането“ на Комацу, която макар и доста ретро се чете на един дъх. http://chitanka.info/book/133-denjat-na-vyzrazhdaneto

  Тия дни ще гледам филма и ще го коментирам, но още от трейлъра съм подготвена, че няма много общо с книгата.

 8. „Денят за възраждането“ съм я чел 5 или 6 клас.Типична катастрофична фантастика.Не е нещо неповторимо.

 9. Едно искам да ви попитам – защо в името на блога ви присъства „кино“? Съвременните Холивудски продукции, които рецензирате, имат много малко общо с това понятие. Наречете се „Операция Холивуд“, „Операция американски помии“, или дори „Операция мейнстрийм“, ако искате. Оставете обаче истинското кино на мира.

  Сега, за филма. Невероятно скучен. Щях да заспя в киното. Както винаги, не са се скъпили за спецефекти, но за сметка на това са наели възможно най-евтиния сценарист. Диалозите са ужасни, играта също.

 10. До момента основен претендент за тазгодишната награда „Уве Бол“, макар и да е класа над миналогодишния лауреат – „Прометей“. Търпим е само заради действието и Брад Пит, който е изключително смешен в този филм. Накрая в СЗО ПОЧТИ им се беше получило, но пък аз това вече съм го гледал в Warning Sign (1985).

 11. Не очаквах филмът да ми хареса. Може би беше заради ниските очаквания, които си бях поставил – заради всичките проблеми, които го съпътстваха. Да, наистина изглежда като няколко различни парчета, сглобени в едно произведение, от което се губи чувството за цялост, както твърдят колегите ви зад граница. За сметка на това обаче, финалното действие бе доста, доста добро и спаси положението. 🙂

 12. След кофти отзивите, не очаквах филмът да ми хареса. Най-сетне успях да го гледам. Няма почти нищо общо с книгата („вдъхновен от“, вместо „по“). Като изключим лошия финал, който увисна в нищото, филмът е отлично лятно зрелище. Спокойно мога да кажа, че ми хареса. 🙂

 13. Филмът е прилично зрелищен и с голям потенциал, държеше добре, изкара ми прилично ангелите два три пъти… но… изпуснат от средата нататък! СПОЙЛЕР: Семейството на Брат – за какво беше? Никакъв залог не се получи, те не бяха в опасност в нито един момент. Можеше да има изтичащо време и Брат Пит да е притиснат да приеме вируса! Военните и корабът – никаква полза от тях. Никаква полза от това, че Брат Пит е разследващ към ООН… той реално не направи нито едно разследване… отговорът му дойде просто така, на готово! За какво отиде в Израел, само за да разбере (види) отговора? За какво му беше срещата с там местния? Падащия самолет… удобно пада съвсем близо до медицинския център! Непрекъснатото вкарване на герои, също беше досадно! И онази безкрайна заигравка със звука… всичките пъти, в които бяха излагани на опасност беше заради това, че са шумни и зомбитата ги чуват… от сцена на сцена ми ставаше все по-досадно… Все пак, като цяло – за жанра си – филмът е приличен!

 14. Отдавна не бях гледала по-голяма гадост! В салона хората се смяха на откровените тъпотии. От точка първа до края всичко беше поредица от грешни избори – малоумен сценарий, клишета, хаотична режисура, тъп и не особено привлекателен Брад Пит, напълно излишно 3D.

 15. Ami chestno kazano ne me vpechtli s nishto razlicjno ot Rezident Evil analogichen film zaraza i apokalipsis predpolagam che shteima Guerra mundial 2 i t.n. nishto osobenno

 16. Да ви призная чесно направих грешка като си купих книгата, разказите на очевидците са твърде къси за да добия някаква симпатия към някой от геройте, очаквах да има някаква развръзка и да се разбере от къде се е взел този вирус и може ли да се създаде някаква ваксина но нищо такова нямаше. Имаше няколко добри и въздействащи истории докато други бяха скучни и стояха просто като пълнеж. Краят беше слаб, не си заслужава цената от 19 лв които дадох за нея. Филма ми хареса повече

 17. На мен много ми хареса филма,но така и не се разбра коя държава била виновна за зомбирането и няма ли да направят лек за зомбираните иначе филма е много интересен.

 18. На мен оригинално заснетия завършек май повече щеше да ми хареса.
  Все пак, филмът става.

 19. Наскоро си препрочитах любими моменти от романа… и пак с яд си дадох сметка какъв брутален missed opportunity е тоя филм.