„Златната Палма” за 2013 година получи „Животът на Адел”  на френско-тунизийския актьор, сценарист и режисьор Абделатиф Кешиш

Кан. Големият, влиятелният – невъзможно е да не се съобразиш с него. И тази година приключи, финализира и отсъди.

В най-важната част – официалния конкурс – председател на журито беше маестро Спилбърг. „Златната Палма” за 2013 година получи „Животът на Адел” („La Vie D’adèle / Blue Is The Warmest Colour”) на френско-тунизийския актьор, сценарист и режисьор Абделатиф Кешиш. Той сподели, че е „трогнат и развълнуван. Успехът, но и всичко, което може да се оцени като недостатък на филма, са дело на целия екип. Силата на този филм е сливането по между ни – актьорите, техниците, всички. Единственото, което исках, беше да работим с усещане за общност, подобна на семейство – получи се!

Голямата награда на журито бе присъдена на филма на братя Коен „Inside Llewyn Davis”, за който стриктно сме ви информирали. Според актьора Оскар Айзък „в центъра на историята на филма е моят персонаж, но всъщност братя Коен предопределиха измеренията на разказа. Двамата сякаш мислят с един мозък, който има способността да бъде на много места едновременно. Аз трябваше само да сторя онова, което ми каже някой от двамата братя.”

Амат Ескаланте получи наградата за най-добър режисьор за работата си по копродукцията между Мексико, Германия, Холандия и Франция „Heli”; наградата за най-добър сценарий заслужи Джйа Занкъ за филма „Tian Zhu Ding” („A Touch Of Sin”), а награда на журито за филма си „Soshite Chichi Ni Naru” ( „Like Father, Like Son”) получи и японският режисьор Хирокадзу Корееда. Призовете за най-добър актьор и актриса бяха присъдени на Брус Дърн в „Небраска” (под режисурата на Александър Пейн) и на Беренис Бежо в „Миналото” („Le Passé / The Past”) на иранския майстор Асгар Фархади.

Всички подробности относно наградите в останалите категории може да откриете в подредения и пълен с най-различна информация официален сайт на фестивала, както за селекцията, така и за журитата на отделните програми, а ако сте почитатели на миналото – има си цял раздел „Фестивална история”. Приятна разходка! И поздрав с една изящна визия от преди 50 години!

Кан 1963

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Cветли, крайно време е да спретнеш една такава новина като кореспондент на ОК. 🙂