Франсис Форд Копола

Доста отдавна не сме писали за нов филм на Франсис Форд Копола – всъщност откакто съществува този сайт, той има само един режисьорски филм, не особено успешния „Twixt”, така че това не е особено голяма изненада. А и Копола не трупа проекти (нито реални, нито просто слухове) като някои от по-младите си колеги и през последните две десетилетия филмите му се броят на пръсти. Но сега научаваме, че се готви нов проект и феновете вече точат лиги по съвсем общото описание „the Italian-American experience”.

Все още неозаглавеният проект ще е по сценарий на самия Копола и ще бъде едновременно „разказ за съзряване” и „семейна сага от няколко десетилетия”. Действието ще се развива между 30-те и 60-те години на миналия век и ще проследява момче и момиче и как израстват през годините.

След като THR обявиха новината, в нета се усети неподправено вълнение и много се заговори за „завръщането на Копола към това, което умее най-добре” и всякакви суперлативи за „темата, която циментира позициите му в американското кино”, но според нас е прекалено рано за подобни изказвания и надежди. Да, „Кръстникът” е велика класика, пренаписване на целия жанр (действителния му жанр, не така наречения „Italian-American”) и действително циментира положението на Копола, но в по-горното описание на предстоящия проект никъде не виждаме и следа от мафиотския шедьовър и ни се струва неразумно да правим сравнения на база „италиано-американско семейство”.

Разбира се, стискаме палци на проекта, дано е супер и действително да е завръщане на Копола към някогашния му успех (финансов и най-вече културен). Възнамеряваме да следим отблизо развитието и ще ви държим в течение. И за последно да добавим слуха, че основен елемент във филма ще са танците, каквото и да означава това. Може би все пак няма да е съвсем като „Кръстникът”…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *