Джеймс Хърбърт

На 20-ти март ни напусна легендарният британски хорър автор Джеймс Хърбърт, познат у нас с чудесните си романи „Плъховете” и „Луната”. Смъртта на Хърбърт е настъпила спокойно, по време на сън, в дома на писателя в Съсекс (източник).

Хърбърт започва творческата си кариера като арт директор в малка рекламна агенция, но бързо се преориентира към далеч по-качествения и смислен писателски занаят, а решението му е увенчано от изключителен успех: десетките му произведения са се продали в тираж от около 50 млн. копия! Интересна подробност е, че голяма част от кориците на книгите му са по дизайн на самия Хърбърт, а някои от историите му са послужили за основа на филми, радио пиеси, телевизионни адаптации и компютърни игри. Сюжетите му са наситени със страховити елементи, а стилът му е мрачен, увлекателен и изключително въздействащ, като самият Стивън Кинг го признава за един от великите жанрови майстори. През 2010 г. Хърбърт получава знаменития Орден на Британската империя.

Поклон пред паметта му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Макар да не съм чел книгата, Флюк филмът е един от ярките ми спомени от детството.

  2. „Fluke“ е доста нетипичен Хърбърт (поне филмът, книгата и аз не съм я чел). Препоръчвам романа „Луната“.

  3. Има май някакво старо и апокрифно издание на „Плъховете“, доколкото знам. Ама то е повече легенда, отколкото реалност. 😀