Yahweh is a bitch!

„Еволюцията на Бог” на Робърт Райт спечели:

Теодора Кисова

Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с нея с подробности как да получи наградата. Честито!

________________________

Ако искате да се запознаете по-добре и да проследите по-отблизо произхода и развитието на основните религиозни течения на монотеизма, можете да се ориентирате към внушителното четиво „Еволюцията на Бог” на Робърт Райт. Книгата е над 600 страници, но обемът й не трябва да ви плаши, защото изчерпателното съдържание е колкото подробно, толкова и увлекателно. Райт ни повежда на стремително пътешествие из историята и прави извънредно любопитен анализ на еволюцията на юдаизма, християнството и исляма.

Еволюцията на Бог” успява не само да запознае аудиторията си с безбройните детайли и древните модели на авраамическите религии, но и се бори срещу заблудите, които днес все по-често спохождат дебатите, свързани с щекотливата тема, а в случай, че сме спечелили интереса ви, можете да участвате в новата ни игра и евентуално да спечелите осигуреното ни от ИК „Изток-Запад” копие на книгата… Играйте смирено, кажете някоя молитва и в случай на нужда ползвайте Google:

Кой играе ролята на Бог във филма „Догма” на Кевин Смит?
а) Джордж Карлин (‘щото той е Бог по принцип)
б) Аланис Морисет (‘щото Бог е поп-звезда)
в) Алън Рикман (‘щото само Бог може да бъде такъв badass)

„Еволюцията на Бог” на Робърт Райт

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. „Еволюцията на Бог“ е малко „по средата“. Авторът не е нито войнстващ атеист, нито зомбиран теист, а по-скоро социолог-агностик, чиято теза е, че религиите са любопитен, неизбежен и важен обществен феномен, от който все пак имаме (някаква) нужда. Книгата е препоръчителна най-вече заради изчерпателната й информативност, а и заради това, че чупи доста погрешни схващания за авраамическите фентъзита.

    PS Робърт Райт има няколко лекции в TED, разтърси се из сайта им – даже май са с превод на български; иначе кратко интервю с него ще намериш тук.

  2. Мерси. Точно това исках да разбера, дали правилно съм я определил като по-скоро историческо аналитична относно социалния феномен наречен религии. Ташак е тва изречение, но наистина ще си я взема въпреки, че съм леко скептичен относно тоя солиден за подобна книга обем.

  3. Обемът е оправдан, тъй като книгата не само разглежда трите основни монотеистични религии, но и традициите/поверията, които ги предхождат. По тази тема са писани далеч по-дълги книги, например това чудо. 🙂 Ако темата ти е интересна, потърси си ревизираното издание на „Трактат по история на религиите“ (не съм го чел, но Мирча Елиаде е светило, което заслужава внимание) или потърпи малко: до края на годината ще излезе „Историята на Бог„, макар че към нея съм леко скептичен… Може би защото е писана от жена. 😀