Джеймс Оливър Кърууд : „Прабаба ми е била индианка от племето мохок и мисля, че може да ми се прости гордостта и удовлетворението, което ми доставя възможността да изтъкна публично по-благородното в нравите на индианците, потискано в течение на векове от егоизма и предразсъдъците на белия човек. Индианецът е бил най-големият приятел, най-големият родолюбец и най-много от всички е обичал своята родина. Ограбен, поробен, изтребен, той си умря дивак.”

„Равнините на Абраам” на Джеймс Оливър Кърууд спечели:

Никола Първанов

Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с него с подробности как да получи наградата. Честито!

_____________________________

Повратното сражение в хода на Седемгодишната война (1756–1763) е т. нар. битка при Квебек. Конфронтацията, състоялa се на 13 септември 1759 г., се води между британската и френската армия. Макар в битката да участват по-малко от 10 000 войници от двете страни, тя оказва решителната точка в кървавия конфликт между Великобритания и Франция за съдбата на Нова Франция, повлиявайки на по-сетнешното образуване на Канада. Около тези реални и съдбоносни сътресения се развива сюжетът на един от крайгълните камъни в приключенско-историческата литература на миналия век: „Равнините на Абраам” (ИК „Изток-Запад”) на Джеймс Оливър Кърууд.

Любомир Кюмюрджиев, редактор на новото и ревизирано издание на „Равнините на Абраам”, определя книгата като най-зрялото произведение на Кърууд, който „изгражда своите герои без предразсъдъци, с обич и проникновение, търсейки красивото и уникалното в тях, но и психологически убедително.” Докато четем романа, осъзнаваме, че персонажите са рожби на своето време, но това не ни пречи да ги почувстваме близки – благодарение на пълнокръвните си образи, на проявената доблест в тежките изпитания, дори и на малките им недостатъци. Самият Кърууд, един от патриархалните щатски автори на авантюристични екшън бестселъри, е сред топ имената на американската издателска индустрия през първите три десетилетия на XX век – годините на творческата му активност, когато създава десетки романи и разкази, много от които впоследствие са и филмирани. Именно с една от екранизациите му е свързан и въпросът ни, който може да спечели на един вас копие на книгата:

Кой от тези филми е снет по мотиви от произведение на Джеймс Оливър Кърууд?
а) „Танцуващият с вълци” на Кевин Костнър
б) „Мечката” на Жан-Жак Ано
в) „Последният мохикан” на Майкъл Ман

„Равнините на Абраам” на Джеймс Оливър Кърууд

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments