Последната битка / The Last Stand

Истината е в оригинала. Вервайте ми. Или поне повярвайте на бате Арни, който вече клони по-скоро към дядо Арни, но въпреки това се завръща с гръм и трясък в първата си пълнокръвна роля от десетилетие насам, за да раздаде справедливост и да отстреля безбройни орди анонимни гадняри.

Да, непобедимата банда на Сталоун вече двукратно се възползва от носталгията по отминалите холивудски години на напомпани до максимум с тестостерон пуцалки, за да инкасира повече от прилични приходи дори по днешните стандарти.

Да, кариерата на Джейсън Стейтъм до голяма степен също се гради на тази носталгия по образа на суровия мъжага, когото никакъв враг не може да спре.

Обаче Арнолд Шварценегер отвсякъде си е оригиналния и непреходен екшън герой (да ме прощават Слай и Брус Уилис) с чиито едноизмерни екранни образи израснаха няколко поколения през 80-те и 90-те години на миналия век. Австрийският дъб усети накъде духа вятъра в началото на новото столетие и ловко прескочи в политиката, за да пропусне десетилетието на затишие за екшън героите. През това време всякакви пикльовци като Шая Лебьоф решиха да се пробват за екшън звезди, които търчат като отвързани между млатещи се роботи.

За мое лично облекчение и огромно щастие Арни се завърна (както многократно ни обещаваше през първата част от кариерата си) и дава сериозна заявка за нова доза култови заглавия, които всеки истински фен на жанра би наредил гордо в колекцията си от VHS-ки (упс, за момент забравих коя е годината…).

Остава сега само некой мастит критик да стане и да каже как в „Последната битка“ няма никакъв смисъл. Еми то е много ясно, че няма никакъв смисъл. Даже логическите пробойни са с размера на кратери от голямото пушкало, което злодеят на Петер Стормаре непрекъснато зове в употреба. И какво от това при положение, че на екрана е Арни, който и преди, и сега, е абсолютна гаранция за mindless fun, endless body count и кратки култови реплики на английски с остър немски акцент.

Последната битка - Арнолд Шварценегер

За случайно незапознатите с проекта ето и историята съвсем накратко, защото то няма и какво толкова да се задълбаваме в нея. По класическа екшън схема имаме супер зъл мафиотски бос, който трябва да бъде транспортиран от точка А до точка Б. По пътя получаваме засукана засада, убити полицаи и един вече бягащ към мексиканската граница злодей, който буквално лети в ултимативното возило на четири колела, развиващо около 315 км/ч. Между него и границата е само едно забутано градче под опеката на шериф Оуенс (Шварци) – бивше топ ченге от Ел Ей, което се е нагледало на кървища в големия град и иска спокойни старини. Е, да, ама бандитите все около него се въртят и мира му не дават. Това, което следва е една голяма порция олово щедро гарнирана с червена боя и телесни части.

Много хора вероятно имат притеснението, че филмът ще е прекалено пенсионерски или изпълнението му ще е леко евтинийка. Бързам да ги успокоя, че и по двете направления нямах особен проблем с „Последната битка“. Не е като да нямаме бъзици с възрастта на Арнолд (които присъстваха и в трейлърите), но всичко е в рамките на напълно приемливото и не прескача определени граници, за да ни хвърли директно в жанра на пародията. Комедийният елемент във филма е стабилно подплатен с включването на огромните кретени Луиз Гусман и Джони Ноксвил. Тези двамата предизвикват глупашки смях само с присъствието си на екран, а когато заговорят или се задействат си е направо трудно да не се смеете с глас.

И понеже и двамата не са особени красавци (да не говорим пък за Арни), продуцентите на филма са решили да компенсират с женския каст на филма, който включва Джейми Александър („Тор: Богът на гръмотевиците“), Дженезис Родригес (за съжаление тук не й се налага да се преоблича в движение като в „Мъж на ръба“) и свежото попълнение Кристиана Люкас, която прави сериозна заявка за първа награда от съюза на млекопроизводителите.

Иначе дебютиращият в Холивуд корейски режисьор Ким Джи Ун очевидно е разполагал с достатъчен бюджет, защото от филма не лъха на евтинийка, ако изключим някои бекграунд фонове за финалната one on one битка. Екшън сцените се редуват една след друга и включват както сложни автомобилни каскади (ала поредицата за бързи и яростни шофьори, но в царевичака за по-оригинално), така и типични уестърн престрелки по главната улица на граничното поселище. За десерт е оставен и класически ръкопашен сблъсък между шерифа и злодея, който се проточва една идея повече от необходимото, но пък целта му очевидно е да демонстрира, че Арни все още е добре познатия ни здравеняк, който е любимец на милиони зрители по целия свят.

Последната битка” не е нищо друго освен класически уестърн в модерна опаковка – жанр, който напълно приляга на един иконичен екшън герой какъвто безспорно е Арнолд Шварценегер. Остава да разберем кой кого ще отстреля в директен сблъсък с излизащия на същата дата в България “Джанго без окови”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

 1. (за съжаление тук не й се налага да се преоблича в движение като в „Мъж на ръба“)-Абе мацката не можеше ли да си сложи някои още по-големи обеци?Грим, прическа, розов сутиен впити дънки все едно не за обир,а за модно дефилие се беше приготвила милата

 2. Ооооо да, Мъж на ръба дори само зарадия тия сцени го преповъчвам.

  ON TOPIC : Дано баце Арни не го хване хернията, че поне до 2020 да ни радва с такива ролички.

 3. Тук дори и всички жени да са с поло до брадичката, филмът пак ще по-хубав от „Мъж на ръба“. Знам, че нямат нищо общо, ама понеже го споменахте, та…

  Смятам тази седмица да го гледам и да споделя и аз (коментарно) мнение. 🙂

 4. Дано сред предстоящите филми с Арнолд има по-интересни от този.

 5. Типичен екшън, но с Арнолд в главната роля, който вече е толкова стар, че ако лошите не го оставяха да стреля пръв, щеше да умре още по средата на филма. Хареса ми, че е направен като уестърн. Престрелката в града също не беше зле. Като цяло беше малко муден. Злодеят е тъп. Питър Стормeър е излишен.

 6. Закъснял коментар на зрител, който никак не си пада по екшъни и екшън герои,
  Много ми хареса заради иронично-пародийния подход, според моето скромно мнение. Супермодерно въоръжените бандити са направени на пух и прах от ченге в пенсия и оръжия от ретроколекция.!!!