10-те най-сваляни филми в интернет зa 2012

Като знаете, по това време на годината отвсякъде изскачат класации, включващи всякакви „най” – от най-добрите и най-лошите филми, до разочарованията, подценените и надценените заглавия, изненади, сцени, реплики и т.н. неща, свързани с филмите на изминалата година.

По традиция една от тези класации е „10-те най-сваляни (пиратствани) филми в интернет” (изготвена от Torrent Freak), към която изпитваме известно любопитство и ви представяме всяка година и която и този път предлага изненади.

На първо място с 8,7 милиона сваляния не е някой от големите блокбастъри на годината, които по традиция се пиратстват най-много, а продуцираната от Тод Филипс тийнейджърска „found-footage” алкохолна ексцесия „Проект Х” („Project X”), чиито световен боксофис е малко над 100 милиона долара.

При останалите заглавия всичко си е наред, особено като се вземе предвид времето, за което някои от тях са били достъпни за сваляне. Това обяснява и липсата на „Скайфол”, да речем. Сигурни сме, че догодина ще присъства в класацията.

# Име Приходи Уикенд Общо приходи
1 Project X 8,720,000 $100,931,865
2 Mission: Impossible – Ghost Protocol 8,500,000 694,713,380
3 The Dark Knight Rises 8,230,000 1,081,041,287
4 The Avengers 8,110,000 1,511,757,910
5 Sherlock Holmes: A Game of Shadows 7,850,000 543,848,418
6 21 Jump Street 7,590,000 201,585,328
7 The Girl With the Dragon Tattoo 7,420,000 232,617,430
8 The Dictator 7,330,000 177,547,352
9 Ice Age: Continental Drift 6,960,000 875,093,094
10 The Twilight Saga Breaking Dawn Part 1 6,740,000 712,171,856

Разбира се, за пореден път трябва да кажем, че тази класация е относителна и ако се вземат всички тракери със световна (и по-големите с локална) значимост, сигурно резултатите биха били по-различни.

Относно неумиращия дебат за пиратството и как то ограбва представянето на филмите по кината, хвърлете едно око на този материал, в който се твърди, че всъщност няма такова нещо. Доказват го и тазгодишните рекордни приходи от кино показ, които възлизат на 10,8 милиарда.

Завършваме с един любопитен анти-пиратски трейлър на един от най-очакваните от нас филми, за който не вярваме, че ще стигне до някоя подобна класация.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Да беше линкнал „този материал, които ясно показва“, а? 🙂

    Иначе резултатите в подобни класации недвусмислено сочат, че главната демографска група, която пиратира, са пуберите. Всьо в парядке.

  2. Б*си, понякога си мисля, че само аз харесвам умопомрачителният Проект Йекс, който въпреки малоумната, но забавна идея си беше заснет и представен като цяло на „почти“ смазващо ниво… meh :/

  3. Пиратството може да не ощетява в САЩ, но ми е интересно да видим такова проучване за България.
    Защото няма как Замунда и Арена, в съдействие на неадекватното разпределение на кината в страната, да не намаляват родните бокс офиси и то не малко.

  4. Мерси за линка към статията.
    Практична е и разсъжденията й са доста близко до ума (на всеки, който го има включен в черепната кутия).
    Ето това изречение е супер важно: „…movie pirates in the US wouldn’t have bought a ticket at the box office if file-sharing was nonexistent.“
    Хубаво е човек да си зададе въпроса колко от пиратстващите биха си купили билет за кино, ако:
    – имаха кино в града/квартала си
    – в него даваха същите филми.
    – билетите бяха на сносни цени.
    КОЛКО? Помислете за приятелите и познатите си и направете съответния извод за България.

    @MTK,
    неадекватната дистрибуция и стопанисване на киносалоните у нас РОДИХА пиратството, кво има да ми страдат от него…

  5. Споделянето е неизбежно когато светът е пълен с хора, които искат информация… ‘Пуберите’ също са хора (as in: human beings) и те баш са от най-любопитните понякога и тези, които най-много имат да научават (за света и себе си)…

    (Ако го няма споделянето….) Кога ще видя норвежкото нещо, или испанското нещо, или корейското, или японското или датското или полското или френското нещо, ако ги чакам да дойдат в киномрежата НИ така порядъчно наебана в задника (до кръв) от некви закони на разпространението, които нямат нищо общо с (гънките и приумиците на) моята интуиция и любопитство и интерес … Аз виждам само кръвта, която остава след всеки нов ежедневен сеанс …а той се случва отново …и отново …и отново …

    (Ако го няма споделянето…) Кога ще видя онова затънтено документално нещо от преди 8 години, за което не съм знаел досега и което открих докато правих незнам какво си в три през нощта – тотално заплеснат в някакъв си път на откриване и научаване ? Или пък новото политически-некоректно безобразие от Салиери ? Или пък съвсем новото написано от 25-годишна сценаристка американско телевизионно нещо от миналата година, честността и естественността на което никога никога никога няма да чуя и видя написано и изречено на български език в рамките на живота ми – дори да се съберат всички български сценаристи от всички епохи на тригодишен банкет с едничката цел да напишат десет нормални серии? Или еди кой си Роман Полански, който изведнъж ми се е приискало да покажа на жена ми или на сина ми докато сме си говорили – и говоренето се е отплеснало натам без причина някаква ….все неща и работи, за които съм чул, или видял, или потърсил в последния един или два месеца …и поради това са успели да пресекат живота ми докато съм дишал. мислел, ял и вървял по пътя си такъв какъвто е –

    Повечето работи дори не се продават онлайн – а ако трябва всички да се купуват на сегашните им (пазарни ?) цени – в реда в който аз по естествен път съм ги потърсил – ще ми е необходим годишен доход от стотици хиляди в някаква друга валута … Целокупното любопитно население на планетата няма такива ресурси от време и пари – за да търси, получава и споделя информацията от която има нужда…

    Очевидно естеството на нещата се променя – сигурно има и работещ бизнес модел – и сигурно като го измислят ще се наложи от само себе си …Информацията и свободата, обаче, са безценни ( в смисъл нямат нито пазарна, нито никаква друга цена, която да отрази адекватно тяхната стойност) – и когато непромокаеми бордюри като Румънеца и Генчев (кой ги сваля тях – те какви са) ми заговорят за авторски права или когато се рекламира поредния надлежно разпостранен, но негледаем филм (а повечето са такива) – наложен от незнам кой и незнам как – как да стана привърженик или приятел точно на тези, които имат ресурсите – и мислят единствено и само как да ги огментират все повече – – с каква цел ? И как да не потърся точно тези от които имам нужда – и които са правили това което правят точно за мен – и когато има един единствен начин то да стигне до мен ….

  6. Всъщност, Милбо, няма особено значение какви екзотики сваляш и „споделяш“ ти или аз.

    В класациите на даунлоудите са начело – с огромна преднина – същите комерсиални боклуци, както в боксофиса, а по-някога и по-големи комерсиални боклуци. Не?