„Идиотите” 1998 г. Ларс фон Триер, Дания

Догма 95 е авангардно филмово течение, създадено в Дания от Ларс фон Триер и Томас Витенберг през 1995г. Те създават манифест със строги правила, които връщат филмите към класическите ценности: сюжет, актьорска игра и смисъл и абсолютно изключват специални ефекти и използването на високи техноогии.

Към тях се присъединяват още двама от водещите датски режисьори – Кристиян Левринг и Сьорен Крах – Якобсен. Четиримата снимат по един филм, съблюдавайки манифеста на Догма 95:

1. Филмът се снима на снимачната площадка. Не се носи декор и реквизит – ако сюжетът изисква някакъв предмет, площадката се премества там, където се намира предметът.

2. Звукът не трябва да бъде записван отделно от образа. Не трябва да се използа музика, освен ако тя не звучи на мястото на снимките.

3. Камерата трябва да е преносима, в ръцете на оператора. Всяко движение или неподвижност, постижимо с ръка, е позволено – не е нужно филмът да се снима там, където е камерата, напротив, снимките трябва да се правят там, където се развива действието.

4. Лентата трябва да е цветна, специално осветление е недопустимо. Ако няма достатъчно светлина, сцената се реже или се снима с единична лампа, закрепена на камерата.

5. Оптичните ефекти и филтри са забранени.

6. Във филма не трябва да има изкуствени сцени (убийства, оръжия и пр.).

7. Забранен е разказът за други места и времена – единственото място, в което се развива действието на един филм, е тук и сега.

8. Не се приемат жанрови филми.

9. Форматът на лентата трябва да бъде 35 мм.

10. Режисьорът не фигурира в надписите.

След излизането на екран на „Идиотите” (Ларс фон Триер), „Празникът” (Томас Витенберг), „Последната песен на Мифуне” (Сьорен – Крах Якобсон) и „Кралят е жив” ( Кристиян Левринг) движението официално приключва своето действие и нито един от тях не снима втори догма филм. Въпреки това обаче почитателите им от цял свят продължават традициите на Догма киното, като снимат свои филми по правилата на манифеста, които записват в този списък, и които наброяват повече от 200 филма до днес.

Ако искате да се запознаете с най-добрите представители на Догма 95 и техните филми, заповядайте на 10, 11 и 12 януари в бар Амстердам на Христо Белчев №38.

Прожекциите ще бъдат всяка вечер от 19 часа и входът е свободен.

Програма:
10 януари 19.00 „Идиотите” 1998 г. Ларс фон Триер, Дания
11 януари 19.00 „Празникът” 1998 г.Томас Витенберг, Дания
12 януари 19.00 „Отворени сърца” 2002 г. Сузане Биер, Дания

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Тъкмо щях да питам какъв е смисъла жена да тича гола със сутиени, но после се замислих и сметнах, че от аеродинамични съображения е доста неудобно да тичаш и нещо да подскача отпред 😀

    Исках да коментирам новината, но се разсеях 🙁