„Под купола” на Спилбърг и Кинг се мести при CBS

Преди почти година и половина фактът, че Спилбърг и Showtime подготвят „драматична поредица” по „Под купола” на Стивън Кинг, беше новина . Сега нещата (бавно) се развиват, като проектът преминава към CBS, които са поръчали директно 13 епизода и планират за започнат излъчването през лятото на 2013. Телевизионният сценарист (и автор на комикси като „Y the Last Man”) Брайън К. Вон („Изгубени”) е работил по адаптацията и заедно със Спилбърг остава в продуцентския екип. Телевизионната компания е поканила Нийл Баер (в чиито актив за интересната поредица „A Gifted Man” с Патрик Уилсън в главната роля, както и „Law & Order: SVU”) за изпълнителен продуцент и „движеща сила” на сериала.

Според информация от Deadline Вон е „запазил основната концепция на книгата, както и много от героите, но е въвел и нови персонажи, а също е добавил детайли в историите на познатите действащи лица. Краят е променен така, че да позволява развитие на поредицата в следващи един или два сезона”. Същият източник на информация е категоричен, че Стивън Кинг е одобрил предложените промени.

И сега още нещо интересно – Нилс Арден Оплев, режисьорът на оригиналната шведска адаптация на „The Girl With the Dragon Tattoo”, е ангажиран да работи по първия сегмент от сериала. Директно – без пилотни епизоди. От една страна е логично да си кажеш „така се действа, след като Спилбърг и компания работят по Кинг”, но пък когато става въпрос за телевизионна поредица, може би по-разумно е да се изчака реализирането й – и тогава да се впускаме в анализи. Ако е нужно. И във всички случаи просто бихме предпочели да гледаме – и да се изкефим на резултата, както го заслужава авторско-продуцентския екип.

Заговори се ОТНОВО и за още една адаптация по Стивън Кинг – преди повече от година ви информирахме, че Джонатан Деми се е заел с екранизацията на „22 ноември 1963” („11/22/63”) – същият, с пътуването назад във времето, за да се осуети убийството на президента Кенеди. Само че двамата – Деми и Кинг, нещо не са се разбрали, и режисьорът напуска проекта. Ето споделеното от него:

„Това е голяма книга, с много детайли. Бях избрал някои части от книгата, които да включа във филма, но очевидно те ми допадаха повече на мен, отколкото на Стивън. Приятели сме, много се забавлявах с работата по сценария, но имаме прекалено големи различия в представите си за това какво трябва да влезе във филма и кое – да остане извън него. Надявам се проектът да продължи развитието си – наистина много ми се иска да видя този филм.”

Случва се – и в най-добрите семейства. Творческите разногласия понякога водят и до такъв завършек – за момента, според скромното ни мнение, проектът е обречен на смърт. Или поне във вида, в който си го представяхме. Междувременно Деми ще има възможност да завърши работата по анимирания „Zeitoun” и да се отдаде на други проекти. Най-вероятно от цялата ситуация губи Кинг – с една адаптация по-малко, при това с такъв режисьор.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Добре, че нищо не споменавате за ……………. Предупредил съм ви официално и съм ви забранил да говорите за това! 😉 Това е забранена тема. Анатема.. 😉