Роден дом

Изтокът е примамлива дестинация. И подобно на известните от притчите герои, които все не стигат до планината, столичаните-почитатели на източната екзотика ще имат възможност да са си у дома и в същото време да се пренесат на места и в истории доста далеч от тук. Месецът е януари – от 16 до 31, а филмовото събитие е Sofia MENAR Film Festival. Той продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка. В рамките на две седмици зрителите ще могат да видят над 50 заглавия в салоните на кино „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Турция, Посолството на Палестина, Посолството на АР Египет, Посолството на Кралство Мароко и Френски институт – София.

Operation Kino е сред медийните партньори на събитието, заедно с новинарска агенция Eastok, Cinefish.bg, Stand.bg, , Sofia Live, Time Art, Festivals.bg, Другото кино, mymir.bg.

Ето и първи подробности относно програмата.

Sofia MENAR Film Festival
представя киното на Близкия Изток и Африка

Програмата на Sofia MENAR Film Festival ще бъде разделена в 7 секции, представящи най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино в региона. Във връзка с двегодишнината от Арабската революция ще бъде поставен акцент върху Кайро и събитията, които се случват там след промените. За всички пътешественици е предвидена програмата „Керван сарай”, в която ще бъдат представени филми, показващи дестинации, които повечето зрители мечтаят да видят, но достигането до тях е изключително трудно. В рубриката „Закъснели премиери” фестивалът ще покаже заглавия от близкото минало, които не са имали своята българска премиера. Със специална селекция ще бъде представен фестивалът за късометражно кино в Кайро Moscars Al-Hurria Film Festival, на чието следващо издание ще бъде включена програма с български късометражни филми.

Освен филмовата програма, Sofia MENAR Film Festival ще включва и съпътстващи събития като изложби, концерти, литературни четения и дискусии.

Сред заглавията, които ще имат своята премиера на фестивала са режисьорския дебют на Музафер Йоздемир, отличен с наградата за мъжка роля на фестивала в Кан за участието си в „Отчуждение” на Нури Билге Джейлан – „Роден дом”, един от най-успешните марокански филми „Андалусия, моя любов” на Мохамед Надиф, „Стъклената менажерия” на Бахрам Таваколи по едноименното произведение на Тенеси Уилямс, забавният кулинарен пътеводител „Правете хумус, а не война” на Тревър Греъм и изключително задълбоченото изследване на Стивън Олсън върху последователите на персийския мистик Руми „Сема: една завършена любов”.

Сред селектираните филми са визуалното пиршество „Безумецът” на тунизиеца Хазим Бераба и турският „Хляб” на Корай Севинди, представени на фестивала в Кан тази година, отличеният с награда за най-добър късометражен филм на фестивала в Палм Спрингс „Бахия и Махмуд” на родения в Йордания Заид Абу Хамдан и палестинският „Собствено слънце” на Рами Алаян, отличен с наградата на журито на филмовия фестивал в Хюстън.

Sofia MENAR Film Festival накратко и на сладко

В специалната секция късометражни филми, озаглавена „Цветята на Корана”, ще бъдат включени 18 заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. Зрителите ще могат да видят най-добрите кратки филми, заснети през последните две години в Алжир, Иран, Йордания, Катар, Ливан, Мароко, Обединени арабски емирства, Сирия, Тунис, Турция и Палестина.

Безспорно усмивка ще предизвикат мултикултурният сблъсък на сирийката Надя Хамза „Фиаско”, в който младо момиче е готово да се омъжи за неподходящия човек, за да получи така желаната Зелена карта, но строгият й баща е на съвсем друго мнение, както и турският „Толеранс”, в който една витрина с изкусителни сладкиши ще стане причина погледите си да срещнат две съвсем различни личности.

Ливанецът Ели Фахид ще покаже, че и на 70 можеш да дебютираш на големия екран, стига да не се отказваш от мечтите си. Историята на симпатичната Джулия, може да разберете, ако гледате „С участието на Джулия”, отличен с наградата на журито на филмовия фестивал в Бейрут.

Ще се запознаете и с Карим Абдерахим, един мароканец в Испания, който отчаяно иска да се завърне в родината си и разказва своята трогателна история в „Градът” на Гонзало Балестер.

За първи път в програмата на фестивала ще бъде показан филм от Обединените арабски емирства – „На пътя” представя живота на двама братя, които прекарват дните си на пътя продавайки зеленчуци, с които изкарват пари, за да купят лекарства на болната си баба. Филмът е с отличия от фестивалите в Дубай и Ню Йорк.

За доброто настроение на зрителите в Dada Cultural Bar, където ще тече късометражната програма на фестивала, ще допринесе и специално подбраната селекция от сушени плодове, която всеки един от гостите ще получи като комплимент от организаторите.

Подробности за отделните филми може да откриете на сайта на фестивала. Както и на страницата във facebook:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *