Въпреки че е тотално извън дори и най-широкия ни кръг от филмови (а и литературни) интереси, продължаваме да следим развитието на екранизацията на романа „Скитница” („The Host”) на Стефани Майър, като спасителната сламка, в която сме се вкопчили отчаяно, са режисьорът Андрю Никъл (нищо, че ни разочарова с „Дилъри на време”, все пак не можем с лека ръка да задраскаме филми като „Гатака”, „Господар на войната” и „Шоуто на Труман”) и участието на чудесната (и доста странна) Сърша Ронан.

Най-новото развитие по темата е дебютът на официалния плакат и – което е по-важното – първия пълен трейлър на филма, които можете да видите по-долу.

Чудим се дали ако името на Майър не „светеше” като най-важното нещо в целия трейлър, все едно е Шекспир или пък Скорсезе, бихме се отнесли към рекламата по различен начин. Отговорът, колкото повече гледаме трейлъра, толкова повече се доближава до „твърдо не”. Доста колеги му дават „pass”, но ние не сме толкова щедри – на нас отвсякъде ни смърди на „романтичен елементаризъм”, поукрасен с фентъзи (или сай-фай, ако предпочитате) елементи, чиято цел е само и единствено да опита да повтори успеха на „Здрач”.

Очакваме крайният резултат тук да е доста близо до „Аз съм номер четири”. А що се отнася до Никъл, на когото разчитахме да ни спаси от „майъризмите”, струва ни се, че той здраво се е изгубил във визуалните стилистики, върху които си цикли откакто стартира кариерата си с чудния „Гатака”. Дето се вика, едно си знае, едно си бае.

А, да, спомняме си и времето на „Дракула” на Копола, когато рекламното „Love never dies” не звучеше като гадна евтиния!

Ето и споменатия по-горе плакат, както и официалния синопсис на романа.

плакат на „The Host”

Скитница” е научнофантастичен роман, философски трилър, чието действие се развива в близкото бъдеще на планетата Земя, която е завладяна от чуждоземци паразити. Те се настаняват в телата на хората, като унищожават техните личности. Един човек обаче оказва съпротива – това е Мелани Страйдър, момичето, което продължава да живее като глас в главата, която вече е обща за нея и за чуждоземната душа, наречена Скитница. Мелани успява да убеди Скитницата да тръгне през пустинята, където любимият й Джаред и брат й Джейми се укриват в подземни пещери с други оцелели човеци. Когато тялото гостоприемник на Мелани и душата на извънземната Скитница се срещат с любимия на Мелани, Скитницата се влюбва в него и решава да остане при хората. Оформя се любовен триъгълник с две страни – две момичета в едно тяло.

Режисьор на филма е Андрю Никъл, а в ролите са Сърша Ронан, Макс Айрънс, Джейк Ейбъл, Даян Крюгър, Уилям Хърт, Франсис Фишър и др.

Премиерата е 29 март 2013.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Мда, излъчва типичната Здрачна воня, особено плаката и двете същества с неидентифициран пол от двете страни на Сорша(Сърша?). Дано се справи по-добре от колежката си Стюърт, макар че историята е показала, че и най-брилянтния актьор трудно може да изкара нещо от калпав сценарий.