Честно казано, много обичаме очакването. Особеният момент преди да се случи нещо е най-приятен именно с това, което предстои – защото е в бъдещето… Ама да идва вече, че нямаме търпение! Особено когато става дума за тазгодишната Коледа, когато е премиерата на най-новия филм на носителя на Оскар Том Хупър, по един от най-обичаните мюзикъли на всички времена – „Клетниците”. Първи ще го видят – още на 20 и 21 декември, киноманите в Хонконг и Япония! В голямо колебание сме за една бърза източна разходка, въпреки че премиерата у нас е на 4 януари, а във Великобритания например е цяла седмица по-късно…

Още две реклами привличат внимание в мрежата – единият откъс е песента на Фантин „I Dreamed a Dream”, която се появи първа в кампанията за популяризиране на филма. Другата е кратък анонс със знакови кадри от епоса по безсмъртното произведение на Виктор Юго.

Отявлени противници сме на дикторския глас с малоумните обяснения и таг-лайн-цитати. Че филмът ще бъде „the motion picture event of this holiday season” – това си го знаем от самото начало, когато се заговори за реализация на тази идея! И (наистина нямаме отговор!) как точно ще се побере епичната творба на Юго в два часа и половина? Голяма е вярата ни в Хупър и въпреки насладата от очакването, отдавна броим оставащите дни до премиерата.

Ето и една прекрасна колекция от плакати на филма. Обръщаме внимание на двата японски – много ни кефят, както и акцентите върху очите на всеки отделен персонаж. А, и Хелена Бонам Картър със Саша Барон Коен са уникални като дуета Тенардие!

Ето отново малко детайли по сюжета и Бродуейския хит:

Бившият каторжник Жан Валжан (Хю Джакман) е коренно променен след престоя зад решетките – един достоен, уважаван господин, собственик на фабрика и кандидат за кмет. Когато той решава да помогне на една от работничките си Фантин (Ан Хатауей), съдбата се обръща срещу него и приема образа на вечния му преследвач – инспектор Жавер (Ръсел Кроу). Фантин напуска този свят и грижата за малката й дъщеричка Козет (когато порасне – Аманда Сейфрид) поема Жан Валжан. Години по-късно Козет се влюбва в Мариус (бунтар, деец на френската революция от средата на 19 век; в ролята – Еди Редмейн), по когото си пада и Епонин (Саманта Баркс). Възвишени чувства, различни стремежи, буря от емоции бушуват в особената атмосфера, създадена от майстора Юго в тази история от началото на 19 век. Двойката Жан Валжан-Жавер отдавна се е превърнала в нарицателно за „arch-enemies”. Париж, раздиран от революционни брожения, оживява с невероятен образ именно в „Клетниците”. Героите трябва да направят своя избор – какво са готови да пожертват по пътя и в стремежа си към любов, справедливост и щастие.

Съвсем неслучайно постановката на Бродуей на „Клетниците” е едно от най-успешните шоута в продължение на години. Създаден от Ален Бублил (стихове) и Клод-Мишел Шьонберг (музика), мюзикълът е поставен за пръв път в Париж през 1980 година, пет години по-късно – и на „West End”, а през 1987 година се качва на Бродуей. „Клетниците” е третият най-дълго игран мюзикъл там – след „Фантомът от Операта” (той все още е на сцена), и „Котките” („затворен” през 2000 година), „Клетниците” има в актива си 6680 представления, видян е от 60 милиона души в 42 държави, на 21 езика в цял свят, има 2 номинации и осем спечелени награди „Тони”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *