IBM and the Holocaust

Отново Холокоста е във фокуса на вниманието с цел правене на филм. В конкрентия случай става дума за историческа драма, екранизация по книгата на Едуин Блак „IBM and the Holocaust: The Strategic Alliance Between Nazi Germany and America’s Most Powerful Corporation”. Повече от странно, нали?

Възможно ли е да е съществувала стратегическа връзка между нацисткото правителство и американската корпорация, с чиято помощ да са локализирани милиони евреи през 30-те и 40-те години, за да бъдат изпратени в лагерите на смъртта? Според Vulture историческата драма проследява истинската история на изпълнителния директор на IBM Томас Уотсън, който допринася за унищожаването на толкова много хора години преди да се появи персоналният компютър.

Според книгата на Блак, Уотсън сключва сделка с нацистите през 1933 година и използва силата и влиянието си в корпорацията, за да създаде технологии, които дават възможност да се идентифицира, проследи, категоризира, депортира и изолира всяка една от жертвите на режима, за да стигнат до концентрационните лагери или да бъдат безскрупулно избити по улиците на Европа.

От доста време към проекта за екранизация проявява интерес Брад Пит и след като първоначалните уговорки с HBO нещо се разпадат, сега неговата продуцентска компания „Plan B” търси къде да „пренесе” идеята за работа по тази книга. Ако Брад Пит реши да застане и пред камерата в бъдещата продукция – това несъмнено ще предизвика по-голям интерес и нищо чудно някое авторитетно студио да реши да се присъедини с продуциране и разпространение. Автор на сценария е Маркъс Хинчи (написал и много добрия филм с Райън Гослинг и Кирстен Дънст „All Good Things”), но за режисьор още нищо не се чува – дори не са спрягани имена, което (очевидно) изпраща очакванията ни по проекта в малко по-далечно бъдеще.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *