Китайските кинаджии са безспорни майстори в пресъздаването на исторически епоси, независимо от века на събитията. Режисьорът на „Aftershock” и „Assembly” Сяоган Фен се е заел с адаптация на романа на Зениун Лиу „Back to 1942”, който проследява драматичните събития и ужасяващия глад в провинция Хенян в началото на 40-те, когато Китай вече е във война с Япония и отчасти е в нейна окупационна власт.

Колкото пъти видим Ейдриън Броуди на екран, независимо дали ще е в „The Darjeeling Limited”, „The Brothers Bloom”, „Detachment”, за „Пианистът” е ясно, толкова пъти си повтаряме, че няма такъв актьор! Разбира се, и други попадат в тази „свърх-върховна” категория, но появата му – дори във второстепенна роля, гарантира внимание и любопитство от страна на публиката по света.

Хитър китайски ход, btw – главните роли са поверени на Фан Ксю и Хануи Зан, а за Броуди като американски журналист и Тим Робинс в ролята на свещеник вероятно са отредени епизодични появи, но ето – покрай тях се пише за филма. Не че чухме нещо конкретно като фестивални впечатления за „Flowers of War” на Джан Имоу, при все че всички писаха много „в очакване на” и се обзалагаме колко превъзходно се е справил с актьорските си задачи Крисчън Бейл. Втората световна война е щекотлива и безкрайно експлоатирана тема в киното, и е нужно нещо наистина невиждано, за да привлече вниманието на специалистите. А те, ако решат, че си струва, ще го пренасочат към зрителите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Гледах „Flowers of war“ и много ми хареса като цяло, не само играта на актьорите. За „Back to 1942“ предполагам съдейки по трейлъра, че ще прилича повече на „City of life and death“ като настроение, цветове и визия и като него ще е доста труден за гледане и не за всеки. 🙂 Очаквам го с интерес. 🙂

  2. Ейдриън Броуди наистина е страхотен … не са много актьорите, които да придават подобна класа само с присъствието си … въпреки, че магията определено не подейства в „Хищниците“ хихихих

  3. На „Хищниците“ магията не подейства, защото там трябваше Чудо! 🙂 Ама, това си е мое мнение. 🙂