„Y: The Last Man” ще се превърне във филм

Поредицата комикси на Vertigo „Y: The Last Man” започват да излизат ежемесечно през 2002 година. Създатели на историите са американският писател и сценарист Брайън К. Вон и канадската художничка Пиа Гуера. След като Дейвид Гойър доста дълго работи по адаптациите, в момента New Line Cinema са поставили проекта в зоната „с приоритет”.

Преди шест месеца студиото ангажира Матю Федерман и Стивън Ская, които вече са приключили с първи вариант на сценария. Гойър, който подкрепя проекта от самото начало, се включва в продуцентската група. Най-скорошните (бивши) слухове за режисьор, асоцииран с бъдещия филм, са за Ди Джей Карузо, което ни се иска да забравим моментално – дори само при мисълта, че този човек си е представял Шая Лебоф в ролята на главния герой Йорик – Абсурд! Пълен! А ако не сте запознати със сюжета – ето съвсем сбита версия, която ще ви докаже защо отхвърляме с неприязън (спестяваме си определението „отвращение”) мисълта за Шая.

Йорик Браун и неговата маймуна-капуцин Ампърсанд са единствените оцелели мъжки представители от всички родове и видове бозайници, населявали някога Земята. Епидемия със значимост на апокалипсис унищожава всички носители на Y-хромозома, а защо Йорик и приятелчетото му са живи – това става ясно от последните части с развитието на историята. Двамата потеглят на мъчително пътешествие през опустошени, дистопични територии – само си представете какво ще се случи с управлението на атомните подводници и международните космически станции, ако в един момент цялото мъжко население на нашата планета прекрати внезапно съществуването си!

Заедно с Йорик пътуват д-р Алисън Ман, специалист по клониране (важен елемент в развръзката на цялата история) и агент 355 от тайните служби, която е определена за негов пазител и закрилник. Нали се сещате – за единствения естествен производител на сперматозоиди светкавично започват да наддават влиятелни тайни организации, да не говорим, че има и наемни убийци, пуснати по петите му (е, как да си представим Лебоф в тази роля?!). А единственото искрено желание на Йорик е да се срещне отново с годеницата си Бет, която по време на бедствието е в Австралия! Запознати с комикса твърдят, че последните части на историята са доста емоционални, обаче няма да издаваме повече подробности от сюжета, защото няма да ви е интересно да гледате филма.

„Y: The Last Man”

Асоциацията с „Роза за Еклисиаста” на Зелазни се роди съвсем спонтанно: в неговата повест цялото мъжко население на Марс е поразено от чума и жените не могат да зачеват. Един е книжникът, лингвист и поет, ненормално гениалният Галинджър, който, омагьосан от древното марсианско слово и мистериозните танци на красавицата Бракса, става виновник за възраждането на хилядолетната раса. „Последно цвете пламнала глава извръща.” – написано през лето 1963-то.

Лиричното отклонение само ни напомни колко много жадуваме за екранизация по някоя от творбите на Зелазни! А за работата по „Y: The Last Man” все още се коментират възможни кандидати за режисьорския стол. Още не се знае дали екранизацията ще бъде един филм или плановете ще пораснат в идеи за поредица.

Брайън К. Вон има дългогодишен опит като сценарист на „Изгубени”, DreamWorks купиха преди време за милиони долари неговия сценарий „Roundtable” (описван като „Ловци на духове”, само че с рицари!), а преди две години се коментираха много добрите качества на друг негов сценарий с международна нишка и сложно организиран обир „The Vault” – но и по двата за момента нищо не се прави. Сега Вон работи за Showtime и Спилбърг по адаптацията на романа на Стивън Кинг „Под купола” , а междувременно всички го бъзикат, че неговият дебютен роман все още е ненаписан.

В очакване на решение във връзка с „решителния” режисьорски глас и на новини около бъдещ кастинг (в който достъпа на Лебоф е категорично забранен!), си представяме колко интригуващ би могъл да изглежда фентъзи-филм по сюжетите около „последния Y”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *