Сериозните традиции на иранските кинаджии да създават стойностни творби, които привличат погледите на фестивалните спецове и на публиката по целия свят, може би са в основата на интереса, който подобен проект може да предизвика у звезда от световна величина – каквато е Моника Белучи.

Тя от своя страна пък привлича нашите погледи към „Rhino Season” – най-новия филм на иранеца Бахман Гобади познат с предишни свои творби като „Никой не познава персийските котки” (награда в раздела „Особен поглед” в Кан през 2009 година), „Времето на пияните коне” (Златна камера за дебют и наградата на Фипреси от Кан 2000) и „Костенурките могат да летят” (Кристална мечка и Наградата за мир, Берлинале 2005).

Моника Белучи

Rhino Season

Rhino Season

Rhino Season

Надяваме да не прозвучи много сегрегационно, но Моника Белучи може и бурка да си сложи и сигурно пак ще познаем, че тя влиза в кадър – тази жена има наистина уникално присъствие. Неин партньор във филма е иранският актьор Бехруз Восуги, а турската актриса Берен Саат е ангажирана в ролята на дъщерята на героинята ѝ.

Rhino Season” разказва за поетът от кюрдски произход Сахел, който след 30 години, прекарани в затворите на ислямска република Иран, най-накрая е свободен. Единствената мисъл, която го поддържа жив е, че ще открие своята съпруга Мина – тя смята, че той отдавна е мъртъв, и е открила нов живот за себе си в Турция. Сахел потегля към Истанбул, за да я намери…

Световната премиера на „Rhino Season” е на предстоящия фестивал в Торонто, където екипът му ще търси световен разпространител.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *