Sherlock

Ще трябва да почакаме, Уотсън!”

Ето така се случва да дълбаят с длетото тънко по опънатите ни в очакване нерви – следващите три телевизионни филма от ВВС поредицата „Sherlock” ще излязат в ефир точно след една година. Дебютирали през 2010 година, мини-сериите на Стивън Мофат и Марк Гатис, преразказали в съвременността непреходните истории на сър Артър Конан Дойл, пожънаха небивал успех – не само заради прекрасното „спяване” между Шерлок на Бенедикт Къмбърбач и д-р Уотсън на Мартин Фрийман, но и заради поразяващо високото ниво на реализация на всяка история. За нито една от видяните до момента шест истории, развити в пълнометражна филмова продължителност, никой не може да каже, че това е „просто телевизионна продукция”. Завладяващи, пълни с енергия, забавни и вълнуващи, поредните – и може би последни – три епизода ще бъдат снимани в началото на следващата година, за да са готови вероятно към края на август 2013.

Преди втория сезон създателите на поредицата пуснаха на жадната за новини публика три „жокера” – думи, които да подклаждат очакването. Те бяха „жена, куче, водопад”, обвързани с появата на Ирен Адлер, Баскервилското куче и битката с Мориарти при водопада Райхенбах. На телевизионния фестивал в Единбург преди няколко дни Мофат е подал следващите тийзър-намеци – „плъх, сватба, поклон”. Това вероятно означава, че във филмите ще се срещнем с „гигантския плъх от Суматра” (сюжет, който сър Артър Конан Дойл така и не развива докрай в цяла история), „Благородният ерген” и ще наблюдаваме какво се случва „Преди да падне завесата”, а тъй като това е последната история в последната поредица, посветена на Холмс – може да се окаже и финал на тв-удоволствието, поднесено от ВВС.

Времето и енергията, които поглъща създаването на тези мини-филми не е за пренебрегване, и вероятно сценаристите обмислят планове, по-различни от това да се посветят безрезервно на Холмс и Уотсън. Пък и ако нещата (сюжети и публика) се преекспонират ненужно – тогава не би ни останал дори приятният спомен от първите срещи с новия образ на добре познатия детектив-„магьосник”. Така е по-добре – три по три и край, къдриците на Къмбърбач остават само спомен в историята. Пък и нито той, нито Мартин Фрийман могат да се оплачат от липса на ангажименти – на Бенедикт му предстои още една телевизионна авантюра преди финализирането на „Стар Трек”, а на Мартин съвсем скоро ще започнем да му викаме „Билбо” , което за няколко години ще е някак си неизбежно. Стискаме палци за новите епизоди на „Sherlock” и колкото и да е далеч, срещата все пак предстои. Оплакването ще го оставим за времето, когато бъдещето ще се е превърнало в минало.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Най-добрият Шерлок просто Бенедикт е уникален актьор да не забравяме , че е кръвен роднина на Дойл.

    1. За сега за мен най- добрият епизод е водопадът Райхенбах от 2 сезон и от 4 сезон 3 епизод ,Последният проблем“.

    2. Oще не съм гледал финала на сезон 4 – тоя сериал тотално ми запецна 🙁