Лично за нас една от най-добрите новини, които пристигнаха от вървящия в момента Comic-Con, e свързана с „Dredd” на Пийт Травис и Алекс Гарланд. Филмът бе показан в рамките на гигантския „гийк” форум и отзивите, макар и не свръх-фаворизиращи, са доста положителни. Това няма как да не ни радва, защото бяхме започнали да се чувстваме изключително самотни в мнението си, че филмът не изглежда чак толкова лошо, колкото се опитваха да го изкарат повечето хора.

По всеобщото мнение той има известни проблеми, но важното е, че обещанията за по-мрачна и по-близка до оригинала екранизация на класическия комикс на 2000 AD е факт – нещо, на което се надявахме от „day one”. Едно от нещата, за които стискахме най-много палци, беше във филма да има повече насилие и бруталии и изглежда, че „молбите ни са били чути”. Ако не вярвате, вижте един кратък откъс от филма, който акцентира точно на това.

Ако визията не беше толкова силно стилизирана, това по всяка вероятност щеше да е едно от най-бруталните (и същевременно уникални) неща, които сме виждали. Относно каданса, това е един от малкото филми, където използването му е драматургично обосновано. Всичко е следствие на опасния наркотик „Slo-Mo” – разпространяван от главния антагонист във филма Ма-ма – който причинява изкривено и забавено възприятие на реалността.

Ето и официалния синопсис:

Ядрена война е изпепелила Земята. Оцелелите живеят в Мега-градове – единствените оазиси на псевдо-цивилизацията, които пазят хората от населените с мутанти територии, известни като “Прокълнатата Земя”. В Мега-Сити Едно, където полицаите се наричат Съдии и имат правото да арестуват, осъждат и екзекутират престъпници, използвайки брутална сила, Съдия Дред (Карл Ърбан) обединява сили с младата си колежка Съдия Андерсън (Оливия Търлби), за да открие и унищожи престъпна организация, водена от Ма-Ма (Лина Хийди), отговорна за разпространението на „reality-altering” наркотик, наречен „Slo-Mo”.

Режисьор на „Дред” („Dredd”) е Пийт Травис („Точен прицел”), а в ролите ще видим Карл Ърбан като Дред, Лина Хийди като антагониста Ма-Ма и Оливия Търлби като партньора на Дред, Касандра Андерсън.

Американската премиерата на филма е 21 септември 2012, а както винаги, все още не е ясно дали ще го видим у нас или не.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

  1. Силаааа, от самото начало твърдях, че този филм има потенциал и въпреки смешната кофа, която има за шлем Карл Ърбан е чудесен, кисел Дред!

  2. за БГ пише 4е е 28 Септември ,дано е по-добър от на Сталоун версията

  3. Оу, гад-дъ-фак-дейм! Т’ва е… т’ва е… ултимЕЙт 😀

    Булет таймът винаги е бил як! А тук с тея бузки, мммммм, мммм! 🙂

    Ако целият филм е представен по-подобен начин… ще изям поне три кофи с пуканки. Или с лайна, зависи…

  4. Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudeeeeeeeeee………….
    Баси якия трейлър, честно. Версията със Сталоун ми хареса лично на мен, но наистина шлемовете са много зле. В комиксите може да стоят добре, но в игрален филм наистина приличат на кофи. Можеха малко да се постараят и да ги направят една идея по-прибрани и стилни, но както и да е…

  5. В далечните ми ученически години ми бяха попаднали един-два комикса, преведени на сръбски и оттогава съм фен на Дред, така че ще гледам новата версия непременно. Версията със Сталоун също не беше лоша, макар че гризна дръвцето в бокс-офиса. Куцаха й няколко неща – присъствието на Роб Шнайдер – харесвам го като комик, но нямаше място във филм за Дред, не знам на кой малоумник му беше хрумнала идеята за „comic sidekick“; прекалено многото екранно време на Дред без шлем – очевидно самолюбието на Сталоун изигра лоша шега на филма, сигурно си е казал: „Как тъй няма да ми се вижда лицето!“ В комикса Дред не сваля шлема никога, а в едно интервю Карл Ърбан потвърди, че няма да го свали през целия филм, което е стъпка в правилната посока. Хубавите неща във версията със Сталоун бяха на първо място много надъхващия саундтрак (на един от любимите ми филмови композитори Алън Силвестри, композирал музиката към касови хитове като „Predator“, „Back to the Future“ и много други), присъствието на Макс Фон Сюдов, декорите и визията като цяло, както и въведението в историята, прочетено не от друг, а от Дарт Вейдър… 🙂
    Общо взето, надявам се новият филм да поправи грешките на предишния и да видим един Дред, доста по-близък до комиксовия си първообраз.

  6. Това, че Ърбън не си сваля шлема не го знаех и според мен е добре за филма … не че Ърбан е нещо нелицеприятен, просто ми се струва, че ще е добре за образа 🙂 Роб Шнайдер наистина беше излишен в старата версия … стискам палци поне тази да е толкова кървава, колкото загатна откъса по-горе 🙂

  7. Потвърдено е официално, че шлемът не се сваля в този филм. Mоже би за това в момента рейтингът му е 100%. 🙂 🙂 🙂

  8. Малко да съживим дискусията за филма. Гледах скрийнър на компа и определено има атмосфера в тази версия. Липсата на голям бюджет оказва влияние върху количеството на екшъна и мащаба му, но си личи, че всичко е мислено за 3D и съм сигурен, че на големия екран ще изглежда доста добре. Ърбън си е ОК и определено не е проблем, че не си сваля шлема през цялото време. Кървища има в изобилие, но са на забавен кадър и това донякъде смекчава шок момента дори за по-чувствителните. Човешкият материал в историята определено няма никаква стойност – в общи линии таглайна можеше да е: Let the bodies hit the floor. Донякъде тази версия на DREDD се доближава до стилистиката на „Пълен мрак“ – нискобюджетна и мрачна фантастика с главен герой, който помита всичко по пътя си без много-много да се кахъри за косвените жертви. Интересно дали с тази концепция ще се изкарат достатъчно пари, за да получим и по-високобюджетно продължение. Мен лично ме съмнява, но да видим.

  9. Дринов, взех леко да се притеснявам, че на сайта на киноарена не виждам инфо за предстояща премиера на Дред, а честно казано трейлъра доста ме надъха и ми се ще да видя филма на 3D. Имаш ли представа дали ще го дават по нашите кина или пък ще бъде пропуснат?

  10. @MCFOXXX
    До колкото знам имаха желание колегите, но не знам до къде са стигнали нещата. Алекс, ще каже – щом е гледал скрийнър, сигурно още го бутат. 🙂

  11. Филмът се локализира в момента и ще си излезе на 28 септември по план.

  12. Алекс, благодаря за отговора 🙂 Много се кефя на трейлъра, честно. Тоя филм просто няма да го изтърва на 3де 😉