Ето едно поредно доказателство, че всичко в киното е въпрос на стратегия. В случая говорим за разпространение и за факта, че MPI Pictures ще се възползват от все по-голямата популярност на носителите на Оскар Марийон Котиар (с роля в „Черният рицар: Възраждане”) и Жан Дюжарден (със славата от „Артистът”), и най-накрая ще пуснат на екран в Щатите един прекрасен филм на Гийом Кане от 2010 година – „Little White Lies”. Актьорът-режисьор, популярен и особено любим във Франция, е на 39 години, в момента подготвя четвъртия си режисьорски проект и се снима в киното и телевизията от средата на 90-те години. Особено много харесвам дуета му с неговата любима Марион (двамата имат син на една годинка) във филма „Детски игри” („Jeux d’enfants”), но стига факти – ето малко визия:

http://www.youtube.com/watch?v=sHU-nmf3aug

Филмът „Little White Lies” беше показан за пръв път в Торонто преди две години, а от 24 август е планирано ограничения му показ на екран в САЩ. Сценарият е дело на Кане, ангажирани са актьори, с които той е работил и очевидно разчита не само на ролите, подготвени, написани и изрепетирани, но и на едно особено усещане за общност. Сюжетът се върти около една голяма група приятели, които по традиция прекарват заедно лятната си почивка на море, но съдбата оставя един от тях в реанимацията на една парижка болница в тежко състояние. Какво се случва след това? Как всеки от хората, които наричат себе си „приятели”, е изправен пред неизбежния избор да приеме реалността и да признае грешките си, или да се раздели с останалите, на които толкова много държи и които… обича.

Филмът е прекрасен, имали сме възможност да го видим на фестивален екран у нас, но – разбира се – няма потенциал за разпространение. Не защото не е добър или защото няма да има публика – просто не е от типа филми, които се котират в мол-средата у нас. За съжаление това гарантира на българскато публика още един „минус” в шанса за среща с европейска, стойнстна кинотворба. В края на краищата, всичко е въпрос на култура, нали така?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *