Не (ти) става с мислене, а с много мислене!

Играта приключи, „Мисленето” на Даниъл Канеман спечели:

Лора Филипова

Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с нея с подробности как да получи наградата. Честито!

Даниъл Канеман, удостоен с Нобелова награда през 2002 г. за интегрирането на психологическите изследвания в икономиката – особено на човешката преценка и процеса на взимане на решения в условия на несигурност, е ученият, който успя да обедини психологията и икономиката. Преди него икономистите са си блъскали главите, опитвайки се да проумеят защо изчислените от тях модели изведнъж не действат, а хората се държат не така, както се полага според теорията, защо борсата изведнъж се срива или хората изведнъж се втурват към банките, за да си изтеглят влоговете и да обменят една валута с друга… Ето една доста любопитна лекция в TED:

Канеман предлага в своята книга „Мисленето” (ИК „Изток-Запад”) генерално обединение на всички свои досегашни идеи, предлагайки внушителен анализ на света, който ни заобикаля. Книгата увлича читателя в интересен диалог за начина, по който функционира най-важният орган в тялото ни (не, не онзи, другият). „Мисленето” ни разкрива къде можем и къде не можем да вярваме на интуицията си и как можем да стигнем до даровете на разума. Един от вас ще спечели внушителния бестселър, ако отговори правилно на въпроса:

Коя болест на мозъка и/или нервната система се опитват да излекуват учените във филмите „Синята бездна” и „Възходът на планетата на маймуните”?
а) Болест на Алцхаймер
б) Болест на Паркинсон
в) Болест на Кройцфелд-Якоб

„Мисленето” на Даниъл Канеман

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *