Алън Мур

А ние си мислехме, че мрази и киното, и телевизията, всякакви филми, били те пълнометражни или кратки форми, във всякакъв формат и на всякакъв носител. С две думи „има ли екран, не ми го фали”, така ни звучеше отношението на Алън Мур, който винаги е правил всичко възможно да се дистанцира от екранизациите по негови комикси.

Разбираме отношението му към Холивуд, особено след „The League of Extraordinary Gentlemen” и по-качествените, но все пак недомислени „From Hell” и „V for Vendetta”, но можеше поне да хвърли едно око на „Пазителите” на Зак Снайдър, който според нас е класи над останалите и много приятен филм – началото е просто чудно, не виждаме как с тази песен не би се харесало дори на Мур, а за Роршах да не говорим. Е, сигурно не е никак приятно да гледаш как си играят/се гаврят с творчеството ти (въпреки че в „Пазителите” имаше една-две промени определено за добро) и Мур без никакви притеснения – и вече години наред – споделя отношението си към съвременното кино, което „разводнява колективното ни културно въображение”.

Но колкото и да е луд – а той е, не скачайте на бой, и ние смятаме, че е гениален и един от най-значимите и влиятелни творци от последните 50-тина години, но освен това е окултист и видите ли, магьосник… че е луд, няма никакво съмнение и поведението му със сигурност не е просто PR кампания за пред феновете – Мур явно прави разлика между Холивуд и независимото филмопроизводство, защото заедно с фотографа (и негов дългогодишен приятел) Мич Дженкинс в момента подготвя поредица късометражни филми, озаглавена „Show Pieces”.

За съжаление, на този етап не са известни никакви подробности за „Show Pieces”, освен че е „окултна” и „изпъстрена с noir” поредица, която първоначално е замислена като един-единствен, 10-минутен филм, преди да се превърне в „многопластов, епизодичен разказ”. Засега не знаем за колко епизода става дума и каква е историята, но скоро всичко ще стане ясно – първият епизод „Act of Faith” вече се снима в Лондон и заедно с втория, „Jimmy’s End”, ще бъде показан в Ню Йорк този октомври на събитие, организирано от TheCreatorsProject.com.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *