Jesus Of Nazareth

Дали след като най-накрая дочакахме Брайън Де Палма наистина да започне нов проект, няма да се сбъднат молитвите ни да видим и нов филм на Пол Верховен, който не е режисирал нищо от „Черната книга” (2006) насам.

Представяли сме абсолютно всички проекти, с които се свързваше името му през последните няколко години, но в действителност продължава напред (пък макар и със сантиметри) този, който според нас имаше най-малък шанс за развитие.

Става въпрос за идеята Верховен да екранизира собствения си роман, озаглавен “Jesus Of Nazareth”, представящ Исус по един доста любопитен (и вероятно притеснителен за църквата) начин – като радикален пророк, екзорсист и преди всичко човек, заченат от изнасилване.

За наше щастие Deadline съобщават, че „Muse Productions” на Крис Хенли, който във филмографията си има заглавия като „Бъфало ‘66”, „Американски психар”, „The Virgin Suicides” и „360”, са решили да финансират проекта. Верховен ще режисира, а сценарият ще бъде написан от Роджър Ейвъри, който, както знаете, е носител на „Оскар” заедно с Куентин Тарантино за сценария на „Криминале”.

Ето какво казва любимият ни режисьор за Исус:

„Ако погледнете човека, очевидно е, че имаме абсолютен новатор в света на етиката. Моята лична страст към Исус се появи, когато започнах да осъзнавам това. Не става въпрос за чудеса, а за нов вид етика, отвореност към света, което е било анатема в доминирания от Римската империя свят. Аз вярвам, че той е бил разпнат, защото те са усетили, че политически е бил опасен човек, чиито последователи ставали все повече и повече. Идеалите на Исус са за утопия на човешкото поведение, за това как трябва да се отнасяме един с друг, как трябва да се поставим на мястото на нашия враг.”

Не знаем за вас, но на нас идеята Верховен да се заеме с подобен проект (всъщност с който и да е проект) ни звучи страхотно. Просто няма да ви обясняваме какви палци ще стискаме да се получат нещата. Определено има шанс, тъй като сега библейските теми са на мода – кой ли не прави или не подготвя нещо в тази посока, от Аронофски, през Ридли Скот, та чак до Спилбърг. Вярно е, че има разминаване в целта и конкретните теми и послания на филмите им, ама все пак.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Ха-ха-ха! Ще видим циците на „Двеа“ Мария – предполагам обаче, че сцената няма да е много секси. 🙂 А това със стискането на цици за късмет е добра идея. 🙂

    Дано му се получат нещата на Верховен!