„От прахта родени” на Бредбъри

Рей Бредбъри е един от авторите, чиито творби много бихме искали да видим на голям екран. Особено в последните години – хем вече технологиите са развити достатъчно, че да посрещнат предизвикателството на авторовото въображение, хем ни е писнало от предъвкване на стари сюжети и продуциране на римейки на какво ли не. Затова с радост споделяме надеждата си, че новината за екранизация на „От прахта родени” няма да си остане само „проект в развитие”.

MGM работят по тази идея заедно с продуцентите Денис ДиНови (работила по много филми на Тим Бъртън, и не само) и Алисън Грийнспан. Във филмографията на двете дами фигурират тийнейджърски и романтични комедии, което ни изпълва с известни колебания относно крайния резултат, но не искаме да сме съвсем черногледи – важното е, че проектът е стартирал! ДиНови и Грийнспан работят и по сборника на Бредбъри „The Illustrated Man”, но явно че в момента на преден план излиза „От прахта родени”.

За незапознатите предлагаме кратък синопсис на книгата:

Те живеят от векове в Къщата, изпълнена с тайнственост и легенди някъде в Илинойс, и не приличат на хората от средния запад. Много рядко ще ги срещнете на дневна светлина, децата им са любопитни и много диви, предците им са все още сред тях, въпреки че помнят времето от преди Сфинксът да зарови лапите си в пясъка на Египет. А Къщата се подготвя за Завръщането на Семейството… Тази есен усещане за обреченост завладява различните му членове – летящият чичо Ейнар, спящата Сеси, която може да се вмъква във всяко живо същество, неумрелите Баща и Майка, хиляди-пъти-Прабабата – нито жива, нито завинаги мъртва; древният нилски прадядо, и всички лели, чичовци и братовчеди. Защото светът се променя – и вярата на хората също. Малкият Тимоти, който отчаяно иска да прилича на Семейството, но е негов намерен син и един ден ще остарее и умре – той е орисан да записва, помни и препредава всичко, което необикновените му роднини споделят…

Пожелаваме си много силно този и всички други проекти по творби на Бредбъри да видят голям екран незабавно – не само заради лично нетърпение, а и защото ни е страшно любопитно какво би било мнението на самия автор за тях. Който – да е жив и здрав, на 22 август ще навърши 92 години!

…Залезите се харесват, защото изчезват.
Цветята се харесват, защото увяхват.
Ничиите кучета и котки се харесват, защото скоро няма да ги има.
Това не са единствените причини, ала в сърцето на утринните приветствия и следобедните смехове лежи обещанието за сбогуване. В сивата муцуна на старото куче виждаме прощаването. На умореното лице на стар приятел четем дълги пътувания без завръщане…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *