Жан-Люк Годар

От Жан-Люк Годар може да се очакват – знаете – неочаквани предизвикателства. След като „Film Socialisme”, неговият първи филм, заснет изцяло на „high definition” видео и във формат 16:9 (при все, че той е един от първите големи режисьори, „прегърнали” още преди години възможностите на снимането и монтиране на видео), беше показан в секцията „Особен поглед” на Кан 2010 и не бе приет особено радушно, следващият му проект ще бъде реализиран в 3D формат. Той носи името „Goodbye To Language”, а екипът актьори включва Елоиз Годе, Зоуи Бруно, Камел Абдели , Ришар Шавалие и Джесика Ериксон.

Годар вече е споделял интереса си към триизмерното кино – „обичам когато се въвеждат нови технологии, защото все още не съществуват правила за използването им”. И как не – надали има по-голям разбивач на стереотипи от този „баща” на френската „Нова вълна”… По повод новия си проект режисьорът не споделя много подробности, освен желанието да развие някои теми от „Film Socialisme” в един логично следващ етап.

„Ще става дума за един мъж и неговата съпруга, които вече не комуникират на един и същ език. Кучето, което те разхождат, изведнъж се намесва в отношенията им и проговаря. Все още не знам как ще го направя това. Всичко останало е просто”.

На един творец му е нужна идея – и хъс, за да я реализира. Знаем, че на Годар не му липсват тези важни съставки за бълбукането на съзидателния алхимичен процес. Остава да видим какъв ще е резултата – благороден метал или нещо неопределимо. И това ще се случи скоро – „Goodbye To Language” може и да е готов до края на годината.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Моите искрени уважения към Годар, но „Film socialisme“ беше истинско мъчение, което прекратих някъде около 20-тата минута. А по принцип съм търпелив. 🙂