Корпус за бързо реагиране

Съпругът или съпругата ви изневеряват? Котката ви не може да слезе от дървото? Искате да шпионирате конкуренцията? Отговорът на нуждите ви се нарича „Корпус за бързо реагиране”. Васко, Гецата и Борето са приятели от детство, твърдо решили да успеят в бизнеса. Затова, когато с един привидно ясен случай на изневяра пред тях се отваря възможност да излязат на пазара с гръм и трясък, разкривайки престъпна организация, готвеща се да започне печатане на фалшиви евро-банкноти, те се впускат в начинанието с хъс и всеотдайност. Преди обаче да се оправят с чуждите проблеми, те трябва да решат своите.

Корпус за бързо реагиране” е представител на една рядка порода български филм – неангажираща комедия. Той нито се наема да философства и анализира социално-политическите, икономическите и всякакви други проблеми днес, в годините на преход или пък от времето на комунизма, нито пък е заинтересован от любовни драми, етнически проблеми, наркотици и мутренски работи, при все че всеки един от тези елементи може да бъде открит в сюжета му. Филмът има една-единствена цел – да ви позабавлява.Въпросът е как го прави. За съжаление, цялостното му изпълнение оставя усещане по-скоро като за несериозна студентска работа, вдъхновена от сериите на „Ч.А.Д.О.” ООД”, които гледахме по националната телевизия преди доста години, отколкото за истинско кино.

Грубо казано, филмът представлява „slapstick” комедия и разчита доста на скечове, които обаче са изненадващо елементарни и в по-голямата си част не работят. Това води до проблеми в ритъма на разказа и на места филмът определено доскучава. По-динамичните моменти – напомнящи ранните и далеч по-успешни във всяко едно отношение творби на Станислав Дончев – са спорадични и недостатъчни и по този начин стоят като кръпки. Елементът, който частично спасява положението, са актьорските изпълнения. Ролите на Васко Мавриков, Евгени Будинов и Ивелин Найденов са кретенски и те в голяма степен имат възможност да бъдат себе си – освободени и естествени. Истинските бижута обаче, са Башар Рахал и Мариян Вълев, които са просто прекрасни.

Като цяло, „Корпус за бързо реагиране” няма качества да бъде наречен добър филм или добра комедия, дори и на фона на родните ни неумели стъпки в тази посока от последните години, но заслужава адмирации, че работи в посока на несериозното, неангажиращо и чисто развлекателно кино. Ако сте сред хората, търсещи подобни развлечения, спокойно можете да му хвърлите едно око.

Operation Kino: За сп. “Една седмица в София”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 Comments

  1. Незнаех, че някой помни все още „Ч.А.Д.О.“ ООД 🙂 И браво за ревюто.

    1. А дали знаеш някъде откъдето да го гледам?

  2. Ако съдя по реакцията на публиката, аз го гледах на пробна прожекция, филма ще има огромен успех. Аз се смях 2-3 пъти – със сигурност по-малко отколкото на „50/50“.

    Мариан Вълев също не ми хареса, може би защото много вдигна летвата в „Под прикритие“. Вярно, че тук жанра е различен, но нещо не ми хареса. Най се забавлявах на Башар Рахал и мангалските истории.

  3. @Ki6o
    Е как бе? “Ч.А.Д.О.” ми е любимо, разбира се, че го помня. 🙂

    @Милен Пеев
    Това видео беше качено на сайта, 30 секунди след като се появи. Просто беше няколко часа след последната новина за филма и го добавих в нея, вместо да пиша нова.

    @Svetly
    🙂

    @Тихомир (Тито)
    На мен ми хареса Вълев, защото има супер сериозна и психопатска физиономия и много му отива да играе комедийна рола. 🙂

  4. Мен пък филмът адски ме накефи. Неангажиращ, забавен, свеж, някой път не очакваш какво ще направят в следващия момент, с някои хитри хватки и куриози – примерно това с – ти си осиновен и си истински ариец, но пък майката е руса и синеока, докато той е тъмен. Или онова с кучето :D. Аз лично бих го гледала факт и още се смея като си спомня някои от сцените, което за мен го прави доста успешен и забавен филм, понеже не ми се е случвало да се смея толкова на филм – нещо тези американски комедии много са свалили летвата и са направо скучни.

  5. @Ро
    Щом си се забавлявал, лошо няма. Това е най-важното.

    @Тихомир (Tito)
    Да бе, трябва, че е излъгация да не съм гледал нито един от сериалите ни. 🙁

  6. Е, то не е и кой знае какъв пропуск. Те половината изобщо не стават за гледане. Тези които следя, защото все пак си има някакъв чар в българското, се гледат с доста уговорки, включително и технически.
    То и „Под прикритие“ не е шедьовър, а присъствието на Вълев е малко, но много култово. Като се замисля, точно поддържащите роли са доста силни на места.
    Все пак има и други добри неща във филма и за мен е най-добрия в момента сериал. Освен това, плюса че не си го гледал до сега, е че в интернет е по-качествената версия на 720p – абе хората снимат с такава яка техника, а по-телевизията е много скопено. Също така знам за поне един случай, когато по телевизията липсваше звука на няколко сцени, а на следващия ден в интернет вече беше оправено. 🙂

  7. Толкова тъп филм не бях гледал скоро.Има свежи моменти и по някоя добра смешка,не може да се отрече,като цяло обаче филма е много малоумен.Напомня ми за зората на пост комунистическото кино.
    Хареса ми Диана Великова,макар и пухкава е много хубава.

  8. Ох, мани! Киното от началото на прехода беше болезнено, това поне можеш да го издържиш, без да ти се прииска да си изтръгнеш ноктите.

  9. Слаба ракия, режесьорчето е слабо, трябва му добър сценарий и може и да стане. И Дани Давити да играе в такъв сюжет, няма как да стане. Скучно, старомодно, стара драматургична школа в най-лошият и вариан, странно приложена от малди хора.

  10. По-голяма глупост не можахте ли да създадете? Жалко за актьори и средства.