Огнярят

Филмът на Алексей Балабанов “Огнярят” (2010) стартира предварителната програма на София Филм Фест. Това е тринадесетият филм на руския режисьор, познат най – вече с „За уродите и хората“, „Война“ и „Брат“.

Действието се развива в Санкт Петербург през 90те години. Огнярят от заглавието е Иван Скрябин, по прякор Якут, уволнен майор от Афганистанската война. Настоящият му живот минава покрай пещ, в която между другото изгаря и труповете на убитите от мафията хора. В неговото “чистлище” изчезват доказателства за престъпления, а огнярят кротко пише разказ за човешката жестокост. Всъщност неговият разказ “Khailakh” е вече написан от полския етнограф Вацлав Серошевски, но якутът е забравил това и вярва, че той е истинския автор на историята за жестокост и зло.

Когато обаче единствената му дъщеря Саша, която развива бизнес с кожи в малък магазин, става жертва на същите лоши хора, на които той помага, Якут обръща страницата на кроткия мълчалив живот и се заема да въстанови справедливостта. Отново в униформа, той се преобразява от тих старец в хладнокръвен убиец, какъвто може да бъде само човек преживял войната. В контрастът във финалните сцени между насилника и истинския войн е за мен и посланието на филма.

В ролята на Якут е Михаил Скрибянин, любим на Балабанов актьор. Действието се развива под неспиращия съпровод на музиката, което кара зрителят с наострено внимание да следи сюжета като музикален клип. Героите не говорят много, а един от основните образи, дясната ръка на мафиотския бос, Бисон дори е известен с това, че не продумва.

Филмът е носител на наградата „Бял слон” за най-добър филм, режисьор, художник и музика в Русия за 2010 г., както и на „Златна лилия” за най-добър филм на фестивала във Висбаден.

Алексей Балабанов е роден през 1959 година в Свердловск. По образование е преводач, но изкарва курс по експерименталено авторско кино през 1990 г и до 1987 г. работи като асистент-режисьор в Свердловската киностудия. Филмът му „Брат” (1997) взема награди на фестивала Котбус, следващият му филм„За изродите и хората” (1998) печели специалната награда на Истанбулския кино фестивал, а „Карго 200” (2007) е награден на фестивала в Хихон.

Прожекции на “Огнярят” освен на откриването на предварителната фестивалната програма ( 2 март от 20.00 в Дом на киното) може да видите и на 09.март от 19.00 в Одеон, както и на допълнителната програма след закриването на фестивала на 29.03 от 21.00 в Люмиер и на 2 и 5 април в Дом на киното, съответно от 16.30 и 21.00.

А ако Алексей Балабанов ви се струва познат може да си го спомняте от акцента на миналия София Филм Фест “Морфин”.

http://www.youtube.com/watch?v=aDFIlf57imQ

Огнярят

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *