Айн Ранд

Романтически манифест” на Айн Ранд спечели Павел Петров. Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с него с подробности как да получи наградата. Честито!

_____________________________

Човеколюбие и доверчива доброжелателност – що е то? На този въпрос ни отговаря известният философ и писател Айн Ранд в поредния си провокативен труд – „Романтически манифест” (ИК „Изток-Запад” & ИК „МаК”), в който тя си поставя за цел да предаде идентичността на романтизма от началото на XX век на бъдещите поколения. Книгата разглежда човешкия прогрес, който не е праволинеен и автоматичен. Той е по-скоро криволичещ и мъчителен, с дълги отклонения или пропадания в ирационалното. Човечеството се придвижва напред благодарение на определен тип хора – хора-мостове, които са способни да разберат и пренесат през годините или дори вековете, постижения, до които са достигнали техните предшественици, чиито дела тези хора умело продължават. Подобно на Тома от Аквино, който е мостът между Аристотел и Ренесанса, хвърлен над позорното отклонение на ранното и късното Средновековие, Ранд вижда себе си като мост между естетическите постижения на XIX век и умовете, които пожелават да ги открият, където и когато и да съществуват те.

Хайде сега да оберем помпозните увертюри, време е за игра – отговорете и участвайте в томболата за спечелване на „Романтически манифест”! Ето го и предизвикателството:

Къде е родена Айн Ранд?
а) Санкт Петербург
б) Талин
в) Краков

Романтически манифест” на Айн Ранд

Любопитна подробност: днес се навършват 107 години от рождението на Ранд и по този повод се организира представяне на „Романтически манифест” в Столична библиотека (пл. „Славейков” №4), във фоайето на 2 етаж, от 18.00 часа. Всички желаещи са добре дошли!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *