Спилбърг

Явно не само Дарън Аронофски е заинтересован от Стария Завет и превръщането на емблематична история от него в епично филмово произведение, защото макар да изглеждаше, че идеята Стивън Спилбърг да режисира филм за Мойсей не е особено сериозна, предвид напрегнатия график на легендарния режисьор (който наскоро приключи снимките на „Lincoln” и в момента усилено подготвя фантастичния „Robopocalypse”), сега от Deadline съобщават, че той е влязъл в сериозни преговори с „Warner Bros” и всъщност е на крачка от подписването на договор.

В случай, че сте пропуснали, става въпрос за „Gods and Kings”, чиито сценарий е написан от Стюърт Хейзълдийн („Paradise Lost”) и Майк Грийн (“Зеленият фенер”, „The River”), който разказва историята на Мойсей, както си я знаем: от раждането до смъртта му с всичките подробности – реката, осиновяването му, напускането на дома, повеждането на еврейския народ, пустинята, разделянето на Червено море и разбира се, десетте божи заповеди.

Преди да започнете да въртите очи и да пуфтите недоволни от историята, трябва да кажем, че идеята не е просто да се направи някаква библейска евтиния, каквито сме свикнали да гледаме по телевизията. Не, според запознати с проекта, идеята е „Gods and Kings” да притежава мрачната реалистичност на, цитираме, „Спасяването на редник Райън”, а Мойсей да бъде представен като истински войн: “The warrior to beat all warriors”. Нещо като „Смело сърце”, но за Мойсей.

Звучи налудничаво, но защо пък не. Бихме гледали библейска история изчистена от божествени тинтири-минтири – нещо като „Троя” на Волфганг Петерсен – още повече пък, ако Спилбърг се навие да режисира. Ако всичко върви по план, снимките на филма трябва да започнат март или април 2013-та.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *