Много не харесвам да ми пробутват претоплено ядене. Или студена препечена филия. Точно така се почувствах когато хвърлих поглед на трейлъра по-долу. На него нищо му няма – добре си е, има градация в представянето на персонажите, сюжетче, дори приемлив ритъм, ала лесно се пъхна в графата ми „и кво от т’ва?” Не харесвам и когато звуча като „хейтър”, обаче кому е притрябвало да ни праща в снежните простори на нейде в Щатите с разказ за застраховател и неговите перипетии в живота?

Вече прищракахте с асоциацията „Фарго”, това е сигурно. Уважавам много Алън Аркин и смятам, че той е единственият „+” фактор на „Thin Ice”. Филмът на Джил Спречър дебютира миналата година на Сънданс и година по-късно се появява на екран в ограничено щатско разпространение. Нямам нищо против Били Кръдъп и дано образът му не е клиширан (каквито опасения ми навяват няколкото трейлър-кадри с него). Грег Киниър никога не е бил сред любимците ми заради „средняшкото” си излъчване, но ми се струва, че тази главна роля може и да промени мнението ми за актьорските му способности – в положителна посока. Ако въобще Thin Iceстигне до нас. Както са отбелязали специалистите в Сънданс, каквито и други качества да покаже този филм, той не може да се похвали с широк зрителски потенциал.

За изкушените – още малко синопсисни подробности:

Застрахователният агент Мики Прохаска (Грег Къниър) се стреми към успешен бизнес, сдобряване с жена си (Леа Томпсън) и бягство от смразяващия климат на Уисконсин. Той попада на самотния пенсониран фермер (Алън Аркин), който притежава нещо много по-ценно от застрахователна полица. Но опита на Мики да го прецака по най-стария възможен начин – кражба с взлом, се проваля когато шантавият му съучастник с взривоопасен характер (Били Кръдъп) си изпуска нервите и го заплита в опасна сага.

Комбинацията между черна комедия и „ноар” от Средния Запад е дело на режисьорката Джил Спречър. Неин е и сценарият в съавторство със сестра й Карън (двете заедно са работили по предишните проекти на Спречър „Clockwatchers” и „Thirteen Conversations About One Thing”).

Ограниченото кино-разпространение на „Thin Ice” в САЩ започва на 17 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *