Подземен свят: Пробуждане / Underworld: Awakening

Имах огромно желание „Подземен свят: Пробуждане” да ми допадне. Честно! Не съм очаквал нещо различно от това, което предлагаха първите филми – „mindless fun” и естетическа наслада в лицето на изключително сексапилната Кейт Бекинсейл – но въпреки това останах разочарован.

Филмът започва с кратък преразказ на събитията до момента, който завършва с пленяването на Селийн, която е затворена в криогенна камера. 12 години по-късно тя се събужда в един съвсем нов свят, в който хората са наясно със съществуването на безсмъртните и се опитват да ги унищожат по всякакъв начин. Селийн е дезориентирана и объркана, а положението ѝ е допълнително усложнено от странната ѝ телепатична връзка с избягал на свобода нов хибрид – малко момиче, което “държи ключа” за „излекуването” както на вампири, така и на лайкъни. Единственото, което Селийн иска да знае, е какво се е случило с нейния любим Майкъл, от който няма следа, както и да намери малко спокойствие. Но какво искаш и какво ще получиш са две различни неща и скоро тя се оказва в центъра на нова война.

Най-лесно мога да опиша „Подземен свят: Пробуждане” като разширен трейлър на неизбежната пета част. Също като в трейлър, историята е нахвърляна на две, на три, колкото да сте неясно с основната посока на разказа, а отделните герои – дори и тези, които познаваме адски добре като Селийн – са представени колкото да маркираме присъствието им, без никакъв опит за дълбочина и мотивировка. Иначе казано, в цялостната картина зеят огромни дупки, запълнени с „логика” тип „нещата са такива, защото са такива” и най-важното е да стигнем от точка А до точка Б. Тук някой би казал, че това се отнася и за предишните серии и не бихме могли да очакваме нещо друго, но в тях поне имаше известна повествователна логика.

Подземен свят: Пробуждане / Underworld: Awakening

Но хей, на кого му пука за подобни неща, щом има доволно количество екшън и ефекти? Нали така? Така. Що се касае този департамент, имаме един-два добри епизода, които изглеждат прилично, но като цяло всичко е рециклиране на стари идеи и няма нищо запомнящо се. Широко рекламираното „истинско 3D” също не помага особено. Предвид мрачната стилистика на филма, енергичния монтаж и динамиката на битките, то е по-скоро сериозен минус, тъй като заради допълнителното помрачаване на картинката, всичко е (както сме свикнали да казваме политически некоректното) „бой на негри в тъмна нощ”. Ако пък сте попаднали в кино, което пести прожекционните си лампи, положението става трагично.

Все пак в цялата работа има нещо, което ми харесва. По време на рекламната кампания на филма бях изключително недоволен от факта, че конфликтът между вампирите и лайкъните (за който имаме изградена доста прилична митология и който е в основата на цялата поредица) е останал на заден план за сметка на намесването на хората, може би в името на някакво хипотетично развитие. В самия филм обаче, ставаме свидетели на своеобразен обрат, който връща историята в познати релси (може би не на 100%, но все пак) и надеждите са, че в неизбежната пета част вече ще имаме класически сблъсък, само  декориран с човешки елемент.

За финал единственото, което ще кажа е, че макар аз да останах разочарован, голяма част от колегите, с които разговарях след края на прожекция, бяха доволни от видяното и за тях, то е напълно в тон с предишните филми. Така че, ако сте почитатели на поредицата, хвърлете му едно око. Никога не се знае, може пък на вас да ви хареса.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

 1. Дринов, а къде е най-важното?!? Бекинсейл дупи ли се другаде, или само в шахтите??

 2. Беки си се дупи, но не чак толкова, колкото на някои би им се искало. В началото беше и съвсем голичка – няма облечена да я замразяват я, ама така леко завоалирано… 😉

  Точно това се е получило имали са сюжет, а може би и сценарий за цял филм, а са снимали половин. От това и аз останах разочарован, защото историята беше прекалено полвинчата в буквалния смисъл на думата.

 3. Аз, като фен на поредицата (да, дори и третата харесвам ;Д), ще го гледам, но определено вече с едно на ум, като прочетох ревюто 🙂 Така може дори и да ми хареса повече ;Д

 4. Гледал съм само първата част и следващите не съм ги гледал…
  Както няма да гледам и тази четвърта поред простотия. А вие си пишете каквото и колкото си искате.
  Вярно е, че единственото, което си заслужава да се види в този филм е дупенцето на Кейт.
  Но за това нещо не ми трябва филма. Имам си Гугъл. И мога да си го гледал колкото искам.
  А този филм е поредната простотия, която изобщо не мъ интересувЪ.

 5. Аз след третата част, и един момент от първата, вече не знам за агитката на кой отбор съм. Поредицата започва със Селийн, която е вампир, и едва ли не у зрителя остава впечатлението, че вампирите са добричките и справедливи същества, които всички се надяват да кормят противника, за да може всички да са щастливи (макар че интригите не правят това усещане пълно). Втората част е преходна, там всички, освен Селийн и Майкъл, са лоши. В третата, вече вампирите са най-злите същества, но това пък си остава само от историческа гледна точка. Въпроса ми е, в четвъртата част как стои този въпрос? Кой е лошият? Ще има ли поле за изява образа на Луциян, който си спечели извоюва добрата репутация в тройката? И не на последно място, тия върколаци направиха ли ги да не се движат насечено, като Кинг Конг от 33-та година?

 6. Така поставените обяснения и въпроси от теб ме навеждат на мисълта, че филма е по зле дори и от „Дързост и Красота“ И още повече наклонява мнението ми за филмите към графата „филми, които никога няма да гледам“ 🙂

 7. Последното нещо, което исках да постигна с моя коментар е да доотвратя някой от филма. 😀

 8. @heinrich
  Аз също не се интересувам от много от филмите и от голяма част от разни поредици – например Ридик ми е все тая, какви ги забърква – обаче не се хабя да пиша за всички тези филми. Явно ти разполагаш с повече време – така че си е твой избор, за какво ще го прахосваш. 🙂 🙂

  Този филм си е точно правен за феновете му, без да се опитва да излезе от рамките си, за да привлече нови, както се случи в някои други поредици като Бонд и Батман. Това за някои критици си е плюс за други минус. За феновете е добре дошло! 😉

  Затова, @Silentium задължително го гледай, ще ти хареса, като имаш на ум, че става въпрос за половин филм! 😉 😉 😉

  @П. Терзиев
  Аз съм от агитката на Селин и Майкъл и квото и да щат да вършеят, все ще съм си за тях. 🙂 🙂 Абе и Луциан ми беше симпатичен, но той май каталяса завинаги. 😉

  Проблема с визията на върколаците си остава, ама ще го преживеем… 🙁

  И задължително го гледайте на IMAX – не е нещо революционно, предполагам, че точно в другите кина го има този ефект на „бой на негри в тъмна нощ“.

 9. Никакво дупене няма. Прословутата сцена в шахтата е за секунди! 🙁
  Не съм доволен, но не заради това, а защото филма не струва.

 10. @Тихомир (Tito), Луциян е пичага. Вметката за „единия момент от първата част“, в началото на коментара ми, беше точно заради него. А иначе, те могат да си го съживят както си искат – я чрез някой хилядолетен ритуал, я чрез кръвопреливане, пък може дори по случайност. 😀

 11. Хареса ми. Много екшън. Не мръднах от седалката за да не ме шамароса някой. Понапазвах се, гледах Кейт, понапазвах се, това е филма общо взето. То и какво друго сме очаквали?

 12. Това е нещото, което ми казва всеки, който няма нищо положително да каже за филма. „Ти какво очакваше?“. Очаквах филм, а не разширен трейлър.

 13. Ох, трейлър та трейлър! Ама ако сме нарочили нещо все ще намерим как да го оплюем. Може би наистина има подготвена следваща част, може би са били едно цяло в началото, но са станали твърде обемисти (напр. 3 часа филм, трр – я по-добре 2х1.5). Малко като Песен за огън и лед, 4 та част била голяма та затова изведнъж се появили 4 та и 5 а част. Интересно съвпадение – хората понеже няма какво положително да кажат за Пир за врани…Обаче на мен ми хареса, вписва се в общия план, има си развитие, има си сичкоо!!!

 14. О, това не се плюе! Кога го гледаш, оно само се плюе. 🙂 🙂
  И нищо не съм нарочил, даже имах желание да ми хареса. Но, уви…
  Но, хей, щом на теб ти харесва, лошо няма. Точно затова накрая съм завършил така. 🙂

  А следваща част със сигурност има подготвена! 🙂

 15. Не става въпрос за 3 часа филм, но все пак още 30-40 минути можеше да направят с подобаващо развитие и хубав финал. Но това е, което най-ме издразни във филма – че изненадващо свърши… Иначе, без да е супер оригинален забавата си тече и щом са ни симпатични героите се забавляваме – други да си се забавляват на други вампири и върколаци 😉 …