Спилбърг

Вече споделихме, че много харесваме „Приключенията на Тинтин” и докато чакаме появата на „War Horse” ни хрумна, че може да споделим какво е казал Спилбърг пред Entertainment Weekly за… абе, в общи линии ориентир за БТП (бъдещи творчески планове). Той в компания на плакати на най-прочутите му филми, е на корицата на последното издание на списанието с интригуващото заглавие „Тайните на Спилбърг”.

Въпреки славата и огромния финансов успех на почти всички негови филми през годините, 64-годишният притежател на 3 награди Оскар твърди, че се вълнува всеки път, когато започва работа по нов проект.

„Мисля, че най-важният подтик да продължавам работата си е онова странно усещане на притеснение, когато те свива стомаха. Нямам право да не съм честен – със себе си и с публиката. Скромността е важно качество, което се стремя да не пренебрегвам – когато работя по един филм, аз никога не мисля, че са ми известни отговорите на всички въпроси”.

Какво го е карало да се съмнява през годините? Спилбърг дава пример с един от най-големите си хитове „Похитители на изчезналия кивот”

„Много се колебаех относно това какво трябва да видят героите във филма, когато отворят кивота. Какво ще излезе оттам? Имаше един куп шантави предложения в сценария. Съвсем не бях сигурен колко и кои от тях ще можем да заснемем. Голяма част от развързката измислихме когато вече бяхме в постпродукционен етап.”

Между множеството въпроси се промъкват коментари по повод Майкъл Бей и поредицата „Трансформърс”, на които Спилбърг е изпълнителен продуцент – дали Бей ще рискува с четвърта част?

„Надявам се, защото мисля, че той постигна най-доброто за поредицата именно в третата част. Не мога да си представя някой друг, освен Майкъл Бей, който да е така добре „подкован”, за да направи още един „Трансформърс”-филм. Той е създателят на този жанр и притежава тайната му формула.”

Съвсем не ни се спори със Спилбърг (кои сме ние?!), обаче вероятно и той е подвластен на онова особено усещане – малкото момченце, което все още живее у него и сигурно никога няма да порасне, се кефи на големите играчки/роботи. Съвсем друг е въпросът, че въпреки липсата на каквито и да било художествени стойности, „Трансформърс: Тъмната страна на Луната” си направи преспокойно приходи, които го подредиха на ПЕТО място в световната боксофис класация за всички времена – след „Аватар”, „Титаник”, последната част на „Хари Потър” и третия филм на „Властелина на пръстените”. В този финансов контекст наистина си СТРУВА да се прави четвърти филм!

Ето и още някои интересни подробности за епохалната сага Индиана Джоунс – по повод „Кралството на кристалния череп”, Спилбърг споделя, че неговата цел винаги е била да вдъхне живот на визията за приключения на Джордж Лукас.

„Много се гордея с филма. Хареса ми, че върнахме Марион в разказа, както и че Инди си има син. Това е един семеен екшън и много обичам цялостната идея – всички знаят, че Джордж, аз и Харисън страхотно си падаме по този жанр и по историите за Индиана. Моят най-значим принос беше бащата в третия филм – идеята да ангажираме Шон Конъри в ролята на Джоунс-старши беше моя. С Джордж сме изключителни приятели и се покорявам безпрекословно на историите, които той създава. Противопоставям се на неща, в които не вярвам, но ако Джордж държи да включим същества от непознати измерения в „Кристалния череп” – то аз правя всичко възможно да реализирам неговата идея по най-добрия начин и да го накарам да се гордее с работата ни.”

Спилбърг си е Спилбърг – каквото ще да направят с господата Лукас и Форд, ясно е, че ще бъде записано с огнени букви в скрижалите на киноисторията. Може да се каже, че бъдещето все още е неясно, но има надежда за още едно приключение на фамилията Джоунс.

„Всичко зависи от Джордж. Ние вече коментирахме възможност да направим пети филм, говорихме за жанра му, дори имаме предвид една идея. Не зная докъде е стигнал Джордж с работата по историята. Няма да има Инди 5 докато Джордж не каже, че ще го бъде!”

Какъв ли жанр ще му измислят на вероятния нов филм? Комедия, хорър, семейно-ориентиран? Може би трябва да се концентрират сериозно върху скоростта на работа по идеята, ако имат амбицията да си бъде истински Инди-филм, а не Инди-джуниър-джуниър – догодина Харисън Форд навършва 70, а Шон Конъри беше именно на 69 в далечната 1989, когато се запознахме с Джоунс-старши. Да не се окаже в един момент, че изпитанията, които замислят Джордж и Стивън за Харисън, са над разрешената възрастова граница…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

28 Comments

  1. Четворката си беше на ниво във всяко отношение – и екшън и хумор и индианищини… 😉 Само много, ама много, ме подразниха извънземните! С такъв кеф ще занесох на среднощната прожекция и после – бам – направо ме разбиха. Не го очаквах и ме разочарова този развой на нещата.
    Ще видим за петицата – те чичо Форд могат да си го сканират и да си направят всякакви каскади с него – що пък не.

  2. По един час са гореспоменатите ревюта, но си заслужават всяка минута!!! Наистина откакто Джордж Лукас:
    1. Си повярва прекалено много и еднолично ръководи стар уорс и сега Инди, се получават пълни бози. В оригиналните стар уорс творчески са замесени толкова много хора, които Лукас впоследствие разкарва! Най-лошото в това отношение е, че изгонва Гари Куртс! В крайна сметка желанието му да не зависи от филмови студия се е изродило в това САМ да решава всичко, което е мноооого далече от ситуацията, която е била в първата трилогия.
    2. Прави филми заради печалбите, а не събира печалбите за да прави филми.
    Жалко, но този сценарий е толкова типичен в живота, че само можем за пореден път да се поучим!
    В този контекст нагласата на Спилбърг да угажда на Лукас е напълно погрешна, защото от това страдат толкова много почитатели. По-добре да разочарова Лукас и да не приема да заснема безумни идеи, отколкото всички хора, които са израснали с Инди и отделно пък Стар Уорс.

  3. Шон Конъри дори е роден през 1930 г., и е бил е на 59 години, когато са правили „похода“, т.е. доста по-млад и от Харисън Форд през 2008 г. А разликата, между двамата е 12 години… макар, че тия подробности в киното са малко относителни 🙂

  4. Ооо – f**k me – ама разбира се, много съм разсеяна, което не оправдава грешката ми и сърдечно моля за извинение! 8)
    Но какво са 10 години в повече или по-малко за най-великия 007 на всички времена 😉
    Още по времето, когято се появи филма, се коментираше малката „фактическа“ разлика между актьорите, ама това наистина няма кой знае какво значение – важно е усещането за автентичност, което и двамата го постигат безпогрешно!
    „Junior!!! – Yes, sir!!!“ 😀

  5. Кой се вълнува от годините. 🙂
    Въпроса е, какво виждаме на екрана и какво ни кефи там. А в тройката нещата се получиха брилянтно. Затова в четворката направо ме разби новината, че професора и Маркъс са починали. Никой не е очаквал друго, но все пак можеше да не ни го казват. 🙁

  6. Отдавна се споменава за 5 филм и нямам нищо против (пък и търпение) да се появи такъв филм!
    Триологията за мен ще си остане една от най великите триологии за всички времена и ще си останат абсолютна класика. След време и триологията на карибски пирати ще е такава, но и дума не може да става за сравнение между двата филма… Не че карибите не са яки.. За мен са приключението на десетилетието и имат страхотен дух в себе си, но това е друга тема за разговор…
    Четвъртия филм ме изкефи да ви кажа. Много хубаво филмче. Разбира се е доста далеч от братята си оригинали, но е наистина страхотен филм. И си заслужава. Не знам какво не му харесахте на извънземните накрая мен пък ми хареса. Разбира се, че е могло да се извърти историята по различен начин, ама карай 🙂
    Иначе Веселин го каза много точно за Джордж Лукас и първите и новите Междузвездни вони. Първите съм ги гледал стотици пъти… вторите .. първия епизор до половината и никога няма да ги гледам през живота си..
    Благодаря.
    П.С. Надявам се този филм да е невероятен, защото тези теми за Инди винаги са имали невероятен потенциал (загадки на земята колкото щеш… ) и ще се радва да видя едно качествено приключение…

  7. направи преспокойно приходи, които го подредиха на ПЕТО място в световната боксофис класация за всички времена
    –––––––––––––––-

    Всъщност е четвъртия най-успешен филм на всички времена. Властелина е на пето място – http://boxofficemojo.com/alltime/world/

  8. @ Svetly

    Както казва един приятел от Англия: „IMDb sucks sweaty, hairy, smelly donkey balls.“

    Нещо с което и аз съм съгласен. IMDb се превърна в пълна шега и никога не разчитам на този сайт за информация, камо ли да се доверявам на смешните му рейтинги. Предпочитам да си се информирам от Yahoo! Movies.

  9. Абе, аре бе. Филмът се развива през 50-те в разгара на НЛО истерията, нормално е за да се отрази епохата да са намесени извънземни или „междупространствени“ същества. Все едно във първия и третия да няма фашисти! Не става!
    Филмът не е супер, но пак е приятен и е носител на добрия стар забавен, леко невъзможен приключенски дух.

    А новите „Star Wars“ и Лукас са точно това, което бяха и старите, само дето времената са по-други. И винаги единственият човек, който е имал думата при тях е Лукас, ако ще не знам кой да му е помагал. 🙂

  10. @Дринов, сори, но това за Лукас просто не е вярно! Оригиналната трилогия е такава благодарение на:
    – младия Лукас
    – за много важни неща трилогията е такава именно благодарение на Гари Куртс!
    – Империята, най-силният филм, е дело на Ричард Марканд като режисьор.
    – Дизайнът на цялата вселена е на Ralph McQuarrie. Как може този гениален творец да не бъде ангажиран за втората трилогия!? Отговорът, макар и тъжен е – Лукас иска еднолична власт и еднолична печелба.
    – Звук – Бен Бърт
    – Музика – Джон Уилиямс
    – Йода – Франк Оз
    – Екипът зад спец ефектите
    Всички тези хора правят Star Wars това, което е! Лукас е най-важният, да! Но в никакъв случай не е го постига сам – тъкмо напротив. Прочети това интервю: http://herocomplex.latimes.com/2010/08/12/star-wars-was-born-a-long-time-ago-but-not-all-that-far-far-away-in-1972-filmmakers-george-lucas-and-gary-kurtz-wer/

    Накрая, единственият филм, който се доближи до стар уорс и даже му е равен е първата Матрица! Втората трилогия на Стар Уорс е много далеч – тя е куха черупка. Само третият филм има присъствие, но той не може въобще да се сравнява със силата на Империята… Въобще!

  11. Опс, Киршнър, разбира се. Марканд беше на Завръщането – сори. Обаче прочети интевюто, линкът към което съм копирал горе – това е истината за Стар Уорс и то от устата на продуцента на първите два филма!

  12. @Веселин
    Ти извинявай, защото ти не си прав. Разбирам да кажеш, че новата трилогия не ти харесва, ама изказвания от рода на Лукас е никакъв и някой друг му е свършил работата по първите „Междузвездни“, затова новите не стават, не е сериозно.
    По същата логика, аз мога да кажа същото нещо, за всеки режисьор. За всеки. Ридли Скот е нещастник, защото „Добра година“ си го е правил той и не струва, пък „Пришълецът“ е як, щото Гигер му е направил дизайна, Гошо го е снимал и Пешо му е направил музиката.

    Ако го нямаше Лукас нямаше да има „Империята“, такава каквато е.

    Поздравявам те със снимката в края на тази новина:
    https://operationkino.net/2011/07/trailer-na-produciraniq-ot-lukas-red-tails/ 🙂 🙂 🙂

  13. @Дринов
    Добре, де, къде казах, че „Лукас е никакъв и някой друг му е свършил работата по първите “Междузвездни”, затова новите не стават“. Кзах, че Лукас е бил най-главният – безспорно, но съвсем по-малко главен, наример, от Гари Куртс! И че всичко в оригиналната трилогия е благодарение на МНОГО хора, нещо, което Лукас пренебрегва за втората трилогия!
    Прочети интервюто на Гари Куртс – все пак е бил вторият човек след Лукас в тази вселена!
    Аз съм гледал първата трилогия над 120 пъти на кино! Гледам съм и новата трилогия не малко пъти, но за себе си съм си отговорил на моите въпроси и отговорите ги изложих тук… Не ми беше лесно да призная пред себе си това, което пиша тука, наистина. Стар Уорс беше много голяма част от моето детство – огромна част….

  14. Мен ме дразни това, че всеки има идеи и оплаквания, какво било най-добре за нещо, което не е тяхно. Непрекъснато някой ми казва, какво трябва да направя – някой от съветите са добри, някои не. В крайна сметка обаче, Лукас, както и всички останали творци, че дори и аз (видя ли колко фино се сложих сред големите?) си решават сами за себе си как да процедират със собствените си творения, ако ще не знам кой да им е помагал.
    А интервюто с Курц, е просто неговата гледна точка за нещата, която не е задължително да бъде вярната. Истината сигурно е някъде по средата.

  15. Аз не виждам причина Гари Куртс да си измисля. Той е никой в момента и е на 70 години. Просто в интервю в един вестник, 30 годни след събитията, казва какво е станало… Няма какъвито и да било облаги от казаното. И пасва на толова много въроси – като теорията на отнсителността – изведнъж всичко си идва на мястото :))) Айде лека нощ вече 🙂

  16. Има причина да си измисля, точно защото е на 70 и е никой! 🙂 Но аз не казвам, че го прави и че не казва верни неща. Аз казвам само, че „Star Wars“ си е на Лукас и той има пълното право да си променя филмите, да ги ориентира към по-голяма продажба на играчки и т.н., дори и това да означава компромис с качеството. А пък какво мислим аз, ти или КойчО от Подуене по въпроса, е без значение. 🙂

  17. По принцип мразя такива ревюта, но това е много добро. 🙂 Казва верни неща човека, но аз продължавам да си харесвам филма. 🙂

  18. @ Дринов – :))) важното да има неща в изкуството, които да ни радват! Весела Коледа пожелавам!