Бен Афлек в „Argo”

Колкото и странно да ви изглежда, не сме имали шанс да споменем досега подробности около третия режисьорски проект на Бен Афлек, който той реализира в момента. Сценарият на „Argo” е дело на Крис Терио, а сюжетът е базиран върху статията на Джошуа Беърман „Бягство от Техеран” и разказва за спецове от ЦРУ на спасителна мисия за дипломати в Техеран по време на ислямската революция през 1979 година. Шпионската група си избира странно „прикритие” за достъп в републиката на Хомейн – представят се за филмов екип в търсене на места за снимки на научно-фантастичен филм на име „Argo” (защо ли се подведохме за момент, че заглавието метафорично се отнася до кораба на Язон и аргонавтите?).

И ако трябва да сме супер-честни – в първия момент въобще не познахме, че на снимката е именно Бен Афлек. С тази седемдесетарска прическа и брада в стил Чък Норис просто ни кръстоса погледа. Пък и доста сериозен изглежда – съвсем както подобава на режисьор с два прекрасни филма зад гърба си („Градът” и „Жертва на спасение”). Единствено ни е мъчно, че сред екипа актьори не видяхме брат му Кейси, защото много добре се справят като тандем. Вече на всички сме проглушили ушите, че точно когато съвсем го бяхме отписали от актьорското поприще като прогресиращ загубеняк, Бен се завърна триумфално като „човекът с отговорностите на режисьорското столче”. Надяваме се да намери вярната позиция в баланса между пресъздаване на реални политически събития и обещания леко странен, комедиен тон на „Argo”. И да не забравяме, че след това му предстои работа по „Сблъсък” на Стивън Кинг.

Ето и официален синопсис, предоставен от Warner Bros.:

Създаден по истински случай, „Argo” проследява тайната и свръх опасна операция по спасяване на шестима американци, които се оказват в центъра на иранската криза през 1979 година. Истината за проблема е пазен в тайна от света в продължение на много години. На 4 ноември Иранската революция достига връхната си точка, военните нахлуват в посолството на САЩ в Техеран и вземат за заложници 52-ма души. Но в суматохата шестима американци се измъкват и намират убежище в дома на канадския посланик. ЦРУ е наясно, че е въпрос единствено на време шестимата да бъдат открити, заловени и евентуално убити. Специалният агент Тони Мендес (Афлек) предлага рискован спасителен план, който е толкова невероятен, че прилича на истински филм…

Освен самия Бен, във филма участват още Алън Аркин, Брайън Кранстън, Джон Гудман, Кери Бише, Кайл Чандлър, Рори Кокрейн, Кристофър Денъм, Тейт Донован, Клиа Дювал, Виктор Гарбер и др. Очаква се „Argo” да се появи на екран в Щатите на 14 септември 2012, вероятно след премиера на някой от двата фестивала – Телурайд, Колорадо или Торонто, Канада. Здраво му стискаме палци на момчето!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *