Оливър Стоун

Когато става въпрос за политика, власт, интриги, корупция и мъже, които си играят с тях (не само на кино), режисьорът-специалист по темите е Оливър Стоун. Според The Hollywood Reporter той ще продуцира и режисира адаптацията по „The Power Broker: Robert Moses and the Fall of New York” – биографичен роман от 1974 година на Робърт Каро (Robert Caro).

Сценарият е поверен на Никълъс Мейър и ще разкаже историята на Робърт Моузес – противоречива личност, лобист, майстор в реализирането на планове, който е отговорен за оформянето визията на най-големия град в Америка, с неговите квартали, магистрали и цялостна инфраструктура. В безспорните му активи е възраждането на Ню Йорк след Голямата депресия с провеждането на две световни изложения и убеждаването на Обединените нации да позиционират щаба си именно в Ню Йорк, вместо във Филаделфия.
Уникалният поглед, който Стоун има върху фактите, които конструират фрагменти от американската история, отново ще възторгне почитателите на режисьора, не само на голям екран – този проект е продукция на HBO, а разработваната телевизионна поредица „The Untold History of the United States” е предвидена за кабелния канал Showtime.

Ето и кратък синопсис на романа на Каро, награден с „Пулицър”:

„The Power Broker” разказва неизвестни факти около оформянето (и провалите в този стремеж) на Ню Йорк през 20 век. В продължение на почти 50 години един човек с изключителна власт контролира не само политиката на града, но е и отговорен фактор за неговото физическо реконструиране. В книгата са разкрити прийомите на Моузес – политическата власт се превръща в машина, която играе ролята на четвърта власт и е способна да постави на колене губернатори и кметове (от Ла Гуардия (La Guardia) до Линдзи (Lindsay)), като мобилизира банки, предприемачи, профсъюзи, застрахователни фирми, дори пресата и църквата. Робърт Каро пояснява механизма на властта в градовете в Съединените Щати. Моузес построява империя – и живее като неин владетел. Лично той е отговорен за поемането и реализирането на обществени поръчки на стойност 27 милиарда долара – най-големият строител, познат някога в Америка (а може би и в света?). Без дори да е кандидатствал за изборна длъжност, той властва над избраните политици и дори най-върлият му враг, Франклин Делано Рузвелт, не успява да наложи контрол върху действията му. Оказва се, че единствено Нелсън Рокфелер може да си съперничи с Моузес в притежанието на огромна власт – и в безскрупулното й използване.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *