Войната на боговете / Immortals

Очакванията са нож с две остриета. Знаете как е, да не ви обяснявам – отивате с полупълната или полупразната кошница на даден филм и обикновено излизате с усещане противно на очакваното. Разбира се, от време на време се случва да попаднете на филм, който е точно това, което са ви представили десетките реклами. Това е моментът, в който ако филмът е брадва, но точно такава, каквато сте очаквали, сте склонни да си затворите очите пред един куп недостатъци. Нещо подобно се случи с мен и „Войната на боговете”, само дето не съм сигурен доколко бих могъл да си затворя очите.

Ако сте гледали поне един трейлър на филма, значи знаете, че „Войната на боговете” обещаваше модернизирана древногръцка история (нещо в стил „Сблъсъкът на титаните”), решена във визуалната стилистика на „300”. Тоест нищо претенциозно откъм сюжет и герои, а повечко ефекти и екшън. Или чисто и просто „стил пред съдържание”, което винаги е важало за филмите на индийския режисьор Тарсем Сингх, подписал се под „Клетката” и римейкът на българския „Йо-хо-хо”, „Падането”. И както вече стана ясно, точно това и получаваме.

Историята, с две думи, е следната: В началото имало война (или поне така ни уверява гласът на Джон Хърт), велика война, в която победителите били наречени Богове, а загубилите Титани, които били оковани и затворени за вечни времена в недрата на планината Тартар. Хилядолетия по-късно, самопровъзгласилият се за крал Хиперион (Мики Рурк) поема на разрушителен поход, прегазвайки всичко пред себе си, в търсене на отдавна изгубения Лък на Епир – легендарно оръжие създадено от бога на войната Арес – с чиято помощ може да освободи титаните от Тартар и така да си отмъсти на боговете, които с бездействието си са позволили смъртта на семейството му. Единствената надежда на човечеството (и на боговете, които следвайки древните закони, не могат да вземат страна в конфликтите на смъртните) е простият селянин Тезей (Хенри Кавил), който е фаворизиран от Зевс (Люк Еванс) и притежава качествата да се превърне във велик герой.

Войната на боговете - Хенри Кавил

Основният проблем на историята е, че и в самия филм тя изглежда като преразказана. Събитията се случват прекалено бързо и скачаме от сцена в сцена, без зрителите да успеят да се идентифицират с героите по какъвто и да е начин. А фактът, че самите те са класически, не добре развити „черно бели изрезки”, рецитиращи тромав и на моменти почти смешен диалог, определено не помага. По този начин се губи целият емоционален заряд от драмата и зрителят остава дистанциран наблюдател или на красоти, или на зверства, които пак да повторя, без емоционална подплънка са просто бездушни картинки.

В положителна посока е начинът, по който са вмъкнати елементи от класическия мит за Тезей, като лабиринта и битката с минотавъра, и това, че боговете все пак присъстват в историята и дори взимат дейно участие. Лично за мен най-добрият момент от филма е финалната битка между тях и титаните. Освен това са млади и хубави. Да ви попитам, ако вие сте безсмъртен бог, как ще изглеждате? Като двадесет и няколко годишен младеж с нечовешко тяло, което да показвате разголено наляво и надясно, или като отдавна прехвърлил средната възраст човечец с брада и роба?

След като стана въпрос за героите, които са не добре развити (а някои направо излишни), няма как да не кажем няколко думи за актьорските изпълнения, още повече, че сред тях имаме бъдеща звезда в лицето на Хенри Кавил, който както може би знаете ще е самият Супермен в предстоящия „Man of Steel” на Зак Снайдър. За физическите характеристики на Кавил въобще няма да говорим – единствената причина, че играе Тезей, а не бог е, че щеше да е прекалено очевидно (фразата „тяло на древногръцки бог” просто изскача в съзнанието). Човекът притежава чар, за съжаление обаче, му липсва диапазон и силно емоционалните сцени на гняв, скръб, или когато трябва да надъха войниците за битка, му се опъват и определено фалшивее. Колко от това е той и колко сценарият, не е много ясно.

Войната на боговете - Мики Рурк

Мики Рурк например, е натоварен с дори по-лоша начална база – образът на Хиперион е тривиален, скучен и абсолютно предвидим – той обаче успява да вкара доста от собствената си личност и придава странна правдоподобност на героя си, което спасява голяма част от нелепостта му. Това му изпълнение гарантирано ще разполови феновете, които или ще му се радват или ще го сринат със земята, средно положение няма. Фрейда Пинто, подобно на много свои колежки от други тестостеронни (евфемизъм за хомоеротични) произведения и подобно на почти всички филми, в които е участвала, и тук е само за красота. Ролята на Оракула, макар и важна на хартия, е тотално несъществена във филма и изглежда като пришита с бели конци. Впечатление прави единствено голата ѝ сцена, в която виждаме прелестните ѝ задни части и малко „side boobie” – или нейните или на дубльорката, но и в двата случая степенуваме еваларка.

Поддържащите актьори в лицето на Джон Хърт, Люк Еванс, Стивън Дорф, Джоузеф Морган, Келан Луц и не на последно място, Изабел Лукас, няма да ги закачам, защото присъствието на героите им е абсолютно несъществено.

Същественото, повтарям може би за стотен път, е визуалната презентация на филма – операторската работа, сценографията, костюмите, ефектите – което предвид участието на Тарсем е нещо очаквано. Добрата новина е, че не само изглежда впечатляващо, а и не е самоцелна. Не е „У-уу, вижте ни, използвали сме картини на Караваджо за вдъхновение”, а в по-голямата си част работи като функция на действието и образите. Същото се отнася и за 3D-то. Сега, не мога да кажа, че е от каквато и да е сериозна творческа полза за филма, но поне не стои като дефект по подобие на доста други постпродукционно конвертирани произведения и една-две сцени, няма как да отрека, изглеждат страхотно.

Войната на боговете

За да синтезирам това, което казах в началото и което ясно личи още от трейлърите на филма, „Войната на боговете” е визуално пиршество, без почти никаква драматургична и повествователна стойност. Филмът обаче не пада изцяло жертва на недостатъците си и успява да се „закрепи” и да бъде гледаем. Ограничените мащаби на продукцията също помагат за това. Ако беше голям филм с претенции и размах, вероятно крайният резултат щеше да е далеч по-трагичен.

В крайна сметка, като всеки друг филм и този ще поляризира зрителите в зависимост от това кой какво търси и кой какви недостатъци е склонен да преглътне. Моето лично мнение е, че филмът все пак има качества, които не позволяват тоталното му оплюване, но ми се струва, че за героичен екшън – ако трябва да направя аналогия с всички герои от подобни филми, целящи чрез действията си да постигнат безсмъртие – няма да остави някаква съществена диря в историята и ще бъде забравен скоропостижно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

29 Comments

 1. По принцип Хенри не е толкова зле. Неговият герой беше едно от малкото интересни неща в 3 и 4 сезона на Тюдорите, ма тоя сериал се превърна в такава катастрофа, че по едно време гоблените по стените станаха по-интересни и изглеждаха по-пълнокръвни герои от мумиите, щъкащи пред екрана, та не знам колко точно финалните сезони на този сериал са комплимент за актьорски качества.

  Но инак и на трейлъра личеше колко не му се отдават героическите речи на пича. Не знам колко меля като цяло във филма, ама ми се ще да върнат времето на the strong silent type. Все едно на бат Арни му беше зле с по пет реплики на филм, па видехме кво стана с терминаторите, командо и варварите. Върнете ни мълчаливите екшън герои!

 2. на мен ми казаха, че има хубав 3D кадър със задника на Фрейда 😀 Yummy! Аз затва ще го гледам 🙂

 3. Абе ще го гледам пък ще видим.
  Да има повечко кръв и отрязани глави, а пък некви героични речи не ме интересуват!!!

 4. @troubadour
  Не съм го гледал, затова не мога да коментирам. Това, което видях тук обаче, ме кара да си мисля, че със Супермемен ще се справи.

  А това за връщането на мълчаливите герои, които да не знаят много, а да действат повечко, е страхотна идея. 🙂

  @Анита
  Най-накрая и аз да напиша едно ревю, а? 🙂 🙂

  @lammoth
  Аз съм си го написал“
  „Впечатление прави единствено голата ѝ сцена, в която виждаме прелестните ѝ задни части и малко „side boobie” – или нейните или на дубльорката, но и в двата случая степенуваме еваларка.“
  🙂 🙂 Мисля че е потвърдено обаче, че дупарата не е нейната. 🙂

  @Ivcho
  Това е всичко, което искаме от подобни филми. 🙂 Тук има едно две добри неща, но общо взето, не са супер много.

 5. Значи викаш не е брадва, ама все пак може да мине и за сатър(че) 😀

 6. Абе триста минаваше ли за филм с развити образи и приличен диалог, че не се сещам? 🙂
  Визуално Immortals е безкомпромисен – от костюми, сценография, бойна хореография, та чак до физическите качества на актьорите. Леката гавра с древногръцката митология е приятно замазана с кървави сцени, като крайният резултат от всичко, според мен, е повече доволен.

 7. Лично за мен „300“ беше много по-добър от към драматургия, образи, ритъм, сеч и ефекти. Въобще като цяло го намирам за по-добър филм.

 8. За последното – hell yeah.
  Дори плоските лозунгови реплики на 300 бяха запомнящи се и чудесно премислени в сравнение с диалога на този.

 9. Съгласен! 🙂 Това „fight for immortality“ беше направо жалко. Въобще, дори речта на президента от „Денят на независимостта“ ме надъха повече, честно! 🙂

 10. Изкренно се надявам този филм да е хубав и имам очаквания да етакъв, но….
  Искам да засегна друго.
  Адски ме дразни фатка, че някой филми ги превеждат адски малоумно. разбира се има имена на филми, които няма как да бъдат преведени буквално или леко преносно, но за съжаление има такива бисери ии такива дивотии, че няма накъде. И за да поччертая това ведна се сещам за бисер. филма R.E.D (БСП!!!) Бесни страшни пенсиии. WTF!!!!!!!! Стига моля ви се 🙂
  И тук на този филм смятам, че превода е малко неудачен (не обвинявам никого и не искам да засягам никого. Моля ви не ме разбирайте погрешно ). Можеше да се преведе и по добре, но и това става 🙂
  А колкото до филма, се надявам да е хубав въпреки, че казвате, че изпълнението на Хенри Кавил куца. Надявам се да няма компромис със Супермен. Разчитам много на Зак Снайдер 🙂

 11. Да, преводите на някои заглавия са просто ужасни. В този случай, не е фрапиращо трагичен, пък и можеш да разбереш за какво ще става дума във филма.

  А на БСП какво не му харесваш? 🙂 Ти как би го кръстил „ПМО – Пенсионирани Много Опасни“? 🙂 🙂 🙂

 12. Ревюто е изключително точно написано … не виждам какво бих могъл да добавя.
  Хенри Кавил определено ще е следващата звезда от висок калибър, тепърва ще видим дали струва, но ораторството със сигурност не му е присъщо …. рядко съм виждал по зле изпълнена надъхваща реч. Приятно бе да видя визуалния стил на Тарсем Сингх в подобен филм, изчистените геометрични форми на декорите, нито следа от кич и прочие….
  Мики Рурк си е голям … може да е снимал немалко простотии, но си го харесвам и тука си беше най-запомнящия образ.

  наистина имаше и доооста минуси , но напоследък май свикнахме да не бъдем особено придирчиви, така че „брадвата“ по-скоро си струваше 🙂 🙂 🙂

 13. А само да добавя нещо: Стивън Дорф …. този тип направо не мога да го дишам … само като му видя наглата фиизономия върху недоразвитото му телце в съвкупност с неизменните токчета и ми става лошо …. хубаво е поне, че напоследък спряха да му дават главни роли и все по-често се появява само като пълнеж …

 14. Ауч! 🙂
  Според мен много му отиваше ролята на Дикън Фрост в „Блейд“. 🙂
  Тук никакъв го нямаше, нито като изпълнение, нито като персонаж. А уж ролята му е важна.

 15. Нелеп и отегчителен. На светлинни години от 300. Даже и с Clash of the Titans не може да се мери. Красива глупост. Отива в кошчето при Sucker Punch.

 16. ееее Clash of the Titans беше най-тоталната простотия която съм гледал на кино последните години, сякаш направен между другото, набързо за бъде спазен някакъв срок ….. Сам Уортингтън изобщо не беше подходящ за ролята … лично според мене Immortals е с класи над Титаните, а и изобщо не би трябвало да бъде сравняван с 300 … грешката според мене е че много хора отидоха да го гледат главно с очаквания че ще видят нещо подобно на 300 и това е причината за разочарованието …

  @Дринов
  между другото и на мен единствената роля на Дорф, където ми хареса беше в Блейд, но това беше сякаш преди векове … абе .. голяма гад е това хахахха

 17. @Sick Spazmoid
  Щеше да е еба си изненадата ако на теб ти беше харесал. 🙂 🙂

  @MadMax
  Ха-ха-ха! Като хлебарка е викаш. 🙂 🙂

 18. Clash of the titans е простотия, но има екшън, чудовища, приключения. А Immortals е само простотия.

 19. хахаха погледнато по този начин има резон …. но пък в Immortals имаше гол задник хахахах

 20. Това май беше единствената добра сцена, която липсва в трейлъра.

 21. Надъхващата реч беше глупава и очевидно правена с генератор на подобни речи, но ми хареса естествения начин по който актьора я изнесе. Не изглеждаше като на политически митинг.

 22. Скорпионите в „Титаните“ бяха доста яки, както и Джина (онзи с „дървеното лице“) и кракена! 🙂

  А за дупарата в „Боговете“, нямам какво да добавя. 🙂

 23. Мен ме накараха на сила да го гледам. Като преди да влезем в киното в продължение на половин час обяснявах колко ще е тъп филма, а накрая всъщност доста ми допадна и бях единствения, който го хареса по някакъв начин :).

 24. То винаги така става! Очакваш мега тъпнята, а то се оказва просто тъпотийка и си доволен. 🙂