Изгубен филм на Уолт Дисни от 1928 година се появи в Huntley Film Archives – един от най-големите независими филмови архиви във Великобритания. Търговският директор на кинобиблиотеката Робърт Дюър попада на единственото известно копие на късометражния филм Hungry Hobos по време на рутинно въвеждане в каталозите на стари ленти, като е интересно да се отбележи че едва половината от наличните 80,000 филми са описани и известни като съдържание.

Късометражният филм е с дължина 5 минути и 21 секунди и е част от замислена поредица от 26 епизода, продуцирани за „Universal” през 1927 година. Един от главните герои във филма е Щастливият заек Осуалд. В момента, в който „Universa” отказват да заплатят исканата по-висока сума за епизодите с героя, Дисни и съдружника му Ъб Айуъркс се разделят и аниматорът създава своята най-прочута мишка – Мики. Тя прилича много на „изоставения” заек – и на външен вид, и в движенията. От времето на Втората световна война все повече хора забравят за прототипа на Мики Маус. Заекът Осуалд е собственост на „Universal” чак до 2006, когато след уговорки и сделки между компаниите, 26-те филма се връщат в ръцете на собствениците на „Disney”.

Изключително ценната анимация е на 16 мм двойно перфорирана целулоидна лента; постъпила е по случайност в британския архив, който съхранява най-вече филми, свързани със социална история, не анимация. Филмът се очаква да бъде продаден за 25 000 лири стерлинги на 14 декември по време на предстоящия аукцион Bonhams’ Entertainment Memorabilia в Лос Анджелис. Сумата ще се използва за възстановяване на копия и поддръжка на архивната база. Естествено, всички се надяват античната ценност да бъде откупена от „Disney”, които да възстановят копието и да предложат на почитателите на анимацията още един епизод от своята история.

„Върнете Заека!” Не се съмнявайте, че Мики с радост ще прегърне Осуалд

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *