Тим Харфорд

„Икономист под прикритие” от Тим Харфорд спечели Симона Стилиянова. Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с нея с подробности как да получи наградата. Честито!

__________________________________________

Пригответе се за книга, която ще ви забавлява с истински чудатости, а след прочита й ще бъдете далеч по-доволни от коя да е измислена история… също и далеч по-добре запознати със света. „Икономист под прикритие” (ИК „Изток-Запад”) е завладяваща и любопитна колкото всяка добра криминална история, но съдържанието й е чиста истина! Авторът Тим Харфорд провежда задълбочено и любопитно детективско изследване защо животът е такъв, какъвто е; защо цената на кафето в заведението е точно толкова; защо задръстванията са мазохистична част от градския начин на живот; защо в супермаркета продуктите са разположени така и струват точно толкова; защо не може да хапнете нищо свястно до Айфеловата кула; и още за мистерията на банковите лихви, текучеството в гангстерските банди, съвършените пазари и други подобни митове, здравеопазването като невъзможна за всеки справедливост, изненадващите зависимости около глобализацията и климата, защо има бедни и богати държави и какво ли още не…

Харфорд е достатъчно остроумен и свеж, за да представи тази на пръв поглед специфична и дори суха тема по начин, който завладява, увлича и образова дори най-заклетите лаици (вижте го в действие).

Целта на тази книга, твърди той, е да ви помогне да виждате света като икономист. Няма да ви разказвам нищо за валутните курсове или бизнес циклите, но ще разбуля мистерията на колите на старо. Ще се занимаем с такива значими въпроси като този как Китай измъква милиони хора дневно от бедността, а също и с незначителни неща като това как да не плащаме прекалено много в супермаркета. Това си е детективска работа, но ще ви науча как да използвате разследващия инструментариум на икономиста. Надявам се, че на края на тази книга вие ще станете един по-„отракан“ потребител, а също така и много по-„отракан“ избирател, който ще е в състояние да вижда истината отвъд измислиците, които политиците се опитват да му пробутат.

Любопитна подробност: на корицата на книгата е самият автор, нарисуван в „чандлъров“ поп-арт стил от емблематичния художник Петър Станимиров. Ето и въпросът, който може да ви спечели книгата:

С кой актьор се свързва името на корпоративния антигерой Гордън Геко?
а) Кевин Спейси
б) Майкъл Дъглас
в) Шая Лебоф

Икономист под прикритие

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments