Ксавие Жен ще екранизира „Хладна кожа”

Малко сме изненадани, че чак сега попадаме на информация за екранизирането на „Хладна кожа” на Алберт Санчес Пиньол, при положение, че идеята за това съвсем не е нова – по стара информация на Variety в началото на месец март тази година е трябвало да започнат снимки под режисурата на Дейвид Слейд, което ще рече, че е имало новини по въпроса и би трябвало да сме чули за нея.

От друга страна, така се включваме в подходящ момент, в който няма да ни е яд, че версията на Слейд се е разпаднала – вероятно заради флирта му с „The Wolverine” и окончателното му решение да се заеме с „Daredevil” – а направо стартираме с добрата новина (чрез Quiet Earth), че наистина добрият роман на Пиньол ще се екранизира, при това от режисьор, който смятаме за по-подходящ избор от Слейд.

Става въпрос за Ксавие Жен („Hitman”, „Граници”), който е един от представителите на „френската нова вълна” в хоръра, чиято кариера, както сме споменавали, следим отблизо поради сантиментални причини и чиито „The Divide” чакаме с голям интерес вече от доста време, и който според нас може доста успешно да пресъздаде на екран мрачните и смахнати тон и тематика на романа.

А за какво става въпрос в книгата (издадена на български от Colibri), вижте в официалния ѝ синопсис.

През една неспомената година в средата на ХХ век бивш активист на Ирландската революционна армия бяга от миналото си и бива нает да прекара една година като метеоролог на миниатюрен остров насред ледения океан. Подготвеният за самота младеж много скоро установява, че не е сам на острова. Компания му прави недружелюбният Батис, обитаващ каменния фар, а всяка нощ островът се подлага на нападение от страна на пълчища хуманоидни амфибии, жадни за кръв. Двамата с грубия Батис, който си е опитомил едно женско жабоглаво, се съюзяват, за да избиват нощем чудовищата, а денем да развратничат с домашната любимка на Батис. Способността на създанието да се смее, да плаче, да домакинства постепенно кара разказвача да мисли за студенокръвните създания като за хора.

Зад привично готическия разказ антропологът Пиньол задава големите въпроси кой е човек и кой е звяр, кой е здравомислещ и кой е луд, какво е властта и какво е покорството. Лесни на пръв поглед въпроси, които ще продължат да търсят отговор дълго след като сме прочели книгата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *