The Longest Cocktail Party

В основата на тази новина е един разговор на ентусиастите от indieWire с продуцента Андрю Ийтън, който от средата на 90-те години работи рамо до рамо с Майкъл Уинтърботъм. Двамата, заедно с Лиъм Галахар (екс-„Oasis”), който държи правата на книгата, ще задействат екранизацията на „The Longest Cocktail Party” по едноименната творба на Ричард ДиЛело. Идеята е да се остави за поколенията информация в киновид за създаването на прочутата компания Apple Records и за особено интересните звукозаписни сесии около подготвянето на „Let It Be” – последния албум на The Beatles. Нали е абсолютно излишно да се добавят епитети/определения преди името на групата? ‘Щото дори днешните тийнейджъри знаят кои са те!

Сценаристът на „The Longest Cocktail Party” е сигурен – Джеси Армстронг, който има в актива си филми като „Four Lions” и номинация за „Оскар” за адаптацията на „In The Loop”. Брат Галахър не е човек, свързан тясно с киното, и според Ийтън ентусиазмът му действа вдъхновяващо, защото буквално „иска работата по проекта да започне утре”. Само че това няма да е възможно и заради натоварения график на проекто-режисьора, и заради неяснотите около правата на… музиката. Бъдещият филм може да се окаже прекрасна възможност в духа на промените в Apple, които преоткриват различни опции, свързани с новото време и новите интереси на публиката – iTunes, играта Guitar Hero. Ала когато става дума за класика – дори свръх-авантюристите стъпват внимателно! Така че предстои изясняване на този казус, който реално е в състояние да спре проекта.

Има и още една неизвестна – Лиъм Галахър споменава своя добър приятел Джони Деп (е, не – пак ли?!) за ролята на главния герой във филма, прес-аташето на The Beatles Дерек Тейлър. Ийтън коментира скептично тази идея, като изтъква разликите – във възрастта (Джони вече приближава 50-те, Тейлър във филма е около 30 годишен) и в произхода (САЩ и Ливърпул). Очаква се намесата и на „майстора” Уинтърботъм, чиято впечатляваща филмография е достатъчна гаранция за професионално решение на подобни колебания.

Твърде рано е да се спекулира с прогнози дали ще се стигне до перверзни крайности с неподходящ кастинг за този проект. При все че НИКАК не си представям друг филм за The Beatles, освен документален. Така де – необоримият ми скептицизъм към всяка киноидея, свързана с шантавите, гениални ливърпулци, които толкова много обичам, си е фанатично/паталогично отклонение, което (както може би се забелязва) беше игнорирано в цялостната информация, поднесена тук като новина. Личното ми мнение – проектът ще пропадне. Заради авторските права на музиката. Препоръчвам горещо „A Hard Day’s Night” за всички, които все още не са го видели 🙂

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *