Фернандо Мейрелес се заема с Онасис

Тъй като през 2002 година „Град на Бога” влезе със замах в личната ни класация от не-е-ясно-вече-колко „най-добри филми” на всички времена, неговият режисьор Фернандо Мейрелес е сред личностите в кинобизнеса, които следим. След добрите отзиви за „Вечният градинар” и „Blindness” (като вторият май не излезе на кино у нас), очакваме предизвикателството „360” при все скептицизма на фестивалните критици.

Мейрелес междувременно подготвя следващ проект – биографичен филм за Аристотел Онасис, като според думите му това ще бъде „нещо като Кръстникът, като в центъра на историята ще бъде прочутия милиардер”. Основата на тази идея ще бъде книгата на Питър Евънс „Nemesis”, а идеята е снимките да започнат през есента на 2012.

Според думите на Мейрелес пред The Playlist, за последните три пълнометражни проекта във филмографията му получава предложение да бъде техен режисьор, докато предстоящата идея за Онасис той разработва отдавна, както се е случило с „Град на Бога”. При това си сътрудничи със същия писател – Браулио Мантовани (Bráulio Mantovani) и изпитва тръпката на творческа удовлетвореност да изгради всичко, от самото начало. И не – няма да каже кого има предвид за ролите, защото кастингът още не е започнал и той самият не е разговарял с актьори!

Преди „360” Мейрелес трябваше да снима биографичен филм за Джанис Джоплин, с номинираната за Оскар Ейми Адамс, но финансирането на идеята се оказа трудно. Когато продуцентите го търсят за подновяване на ангажимента, режисьорът отказва – заради графика на „Onassis” и заради усещането, че е приключил с тази история. При все че обича да работи независимо от големите студия, Мейрелес получава предложения от тях буквално всяка седмица. Дори споделя как се разминал на косъм с режисиране на „Съучастникът”, след като осъзнал, че ще трябва да прекара 8 месеца в Лос Анджелис – и предпочел да се върне у дома.

Силно се надяваме да видим скоро „360” (и какво точно е смутило колегите ни в Торонто), а що се отнася до биографично-творческите проекти – ще ви държим в течение за новините, бъдете сигурни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *