Child of God

Падаме си и по Кормак МакКарти и по Джеймс Франко, така че слуховете отпреди няколко месеца, че вторият възнамерява да режисира екранизация по „Blood Meridian” на първия, определено ни допаднаха. По същата причина малко по-късно се разочаровахме, когато Франко се присъедини към листа с впечатляващи имена като Тод Фийлд, Михаел Ханеке и Ридли Скот, които се препънаха със задачата да пренесат романа, който (каква изненада) често се описва като „нефилмируем”.

Добрата новина (според We Got This Covered) е, че Франко може да е претърпял неуспех, но не възнамерява да се отказва от МакКарти и сега има намерение да се пробва с „Child of God”, в който една от разглежданите теми е некрофилията. Чудно!

Ето какво обявява самият Франко, в интервю по време на фестивала в Торонто:

„Снимахме 20-минутен тест за „Blood Meridian”, който се получи доста добре. Възнамерявахме да снимаме пълнометражен филм, но по най-различни причини спряхме работа по него. Но ще направим филм по третата книга на Кормак МакКарти „Child Of God”.”

Джеймс ФранкоВъобще, от този Торонто излизат чудесни новини! „Child of God” е историята на Лестър Балърд, убиец и некрофил, който непрекъснато се отдалечава от околните (във всеки смисъл на думата) и в крайна сметка заживява в пещери в планините на Тенеси. Вижте как е описан романът в Amazon и ще разберете защо една евентуална екранизация – дори и с неопитен режисьор – ни звучи като адски интересна идея.

Имайте предвид, че сме оставили цитатите от самия роман в оригинал. Ако можехме да превеждаме Кормак МакКарти нямаше да пишем новини за кино, а щяхме да превеждаме Кормак МакКарти.

“Scuttling down the mountain with the thing on his back he looked like a man beset by some ghast succubus, the dead girl riding him with legs bowed akimbo like a monstrous frog.” „Child of God” трябва да е най-състрадателното обрисуване на некрофилия в цялата литература. Героят Лестър Балърд е изгонен от редиците на човечеството и е принуден да живее в подземни пещери, които населява със своите трофеи: гигантски плюшени играчки, които е спечелил по стрелбищата и разлагащите се тела на своите жертви. Прозата на Кормак МакКарти е напрегната, богата на детайли и все пак сдържана и дори деликатна в описанията на заниманията на Лестър. Историята е толкова фокусиране върху това „Божие дете”, че наподобява притча или мит. “You could say that he’s sustained by his fellow men, like you…. A race that gives suck to the maimed and the crazed, that wants their wrong blood in its history and will have it.”

Не е като Франко да няма вкус. Стискаме палци тази екранизация да се случи, но се надяваме и да не попречи на нито един от другите му проекти, за които сме ви съобщавали, като „The Night Stalker” за серийния убиец, изнасилвач и крадец Ричард Рамирес, биографичния филм за порно легендата Линда Ловлейс и документалния порно проект за специализирания порно сайт Kink.com.

Стискаме палци и защото така някой може се сети да пусне романа у нас. Кажете, как е възможно само два от романите на този (не)човек МакКарти да са издадени на български?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Недей така де, Франко е талантливо момче, с вкус към… нестандартното. Що да не предложи нещо интересно?