Падиля с подробности за „Робокоп”

Последния път, когато писахме по неприятната тема за римейка на „Робокоп”, беше за да ви съобщим, че бразилският режисьор Хосе Падиля („Elite Squad”, „Elite Squad 2: The Enemy Within”) преговаря за овакантеното от Дарън Аронофски режисьорско място (който напусна заради продължението на „Wolverine”, което също не му се получи, но това е друга тема) и оттогава насетне на този фронт нещата бяха относително спокойни.

Наскоро обаче, Падиля даде редица интервюта, в които хвърли малко светлина за вижданията си за филма и ето какво споделя пред Film1:

„Много харесвам остротата и политическия тон на „Робокоп” и мисля, че сега е идеалният момент за подобен филм. Но няма да повторя това, което Верховен е направил толкова ясно и силно. Вместо това се опитвам да направя филм, който зачеква темите, които Верховен не е разгледал. Как човек се превръща в робот? Каква е разликата между хората и роботите? Какво е свободна воля? Какво означава да загубиш свободната си воля? Мисля, че това са въпросите.”

Звучи добре. Когато правиш римейк е изключително глупаво да го копираш едно към едно, особено идеите, без да опиташ да го погледнеш от друга перспектива. Все пак филмът на Верховен е от преди 25 години и част от идеите, които разглежда са морално остарели. Разбира се, има и такива, които не са мръднали и са по-актуални от всякога, като критиката към медиите например. По този въпрос Падиля застава пред The Playlist.

Робокоп„Мисля, че сега медиите имат нужда от малко критика, както беше и през 80-те, не сте ли съгласни? Вижте какво стана с управлението на Буш и липсата на критика при нахлуването в Ирак. Някаква патриотична нагласа от страна на медиите, че не може да се каже нещо против него. Крайно време е за малко остра критика във филма ми. В „Робокоп”.”

Поне на този етап не може да сме недоволни. Изглежда Падиля има какво да каже с филма, а няма просто да спретне някаква помия, която на базата на името да изкара някой друг долар.

Засега обаче липсва един изключително важен фактор – кой ще обуе обувките (или ще навлече бронята и каската) на Питър Уелър и ще се превъплъти в Робокоп. След интервю с Globo, където Падиля споделя „не мога да ви кажа нищо все още. Прекалено рано е. Но обмислям няколко актьора. Много харесвам Майкъл Фасбендър. Ще се срещна с него – възможно е. Има страхотни актьори, които биха могли да изиграят Робокоп”, в нета се появиха спекулации, че Фасбендър е едва ли не сигурен, но нещата както винаги са пораздухани повече, отколкото трябва. По този повод се наложи Падиля да внесе малко яснота:

„Дадох едно интервю за холандските медии, защото Верховен е холандец и защото представяха „Elite Squad”. Попитаха ме кой ще е Робокоп и аз казах „Не знам”. След като ми зададоха въпроса десет пъти, отговорих „Има толкова много нови страхотни актьори като Майкъл Фасбендър, Крис Пайн и т.н.” И изведнъж Фасбендър стана новина, а ние дори не сме обсъждали филма. Но наистина е страхотен актьор. Всичките са страхотни. Така че всичко тръгна от едно изречение в едно интервю с един холандец.”

Общо взето, това е засега. Падиля има интересни идеи и подход към темата и ако вземе да избере някой истински актьор (каквото е желанието му), а не просто манекенче, което да носи каската, може пък да видим качествен филм, колкото и да не ни се вярва.

Робокоп

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Още една интересна новина! Фасбендър (ако приеме, де…) ще е страхотен избор! Спомням си като бях малък и като гледах старите Робокоп-и какво впечатление ми бяха направили – вярно, бяха малко нескопосани, особено на фона на Терминатор 2, да речем но бяха достатъчно добре направени, за да разкажат това, което трябваше.